Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Euroferry Olympia: Πληροφορίες για 4-5 ακόμα επιζώντες στο πλοίο

 Euroferry Olympia: Πληροφορίες για 4-5 ακόμα επιζώντες στο πλοίο 

Για 4-5 επιζώντες από το πλοίο που έπιασε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας κάνουν λόγο πληροφορίες.

Στελέχη του λιμενικού και της ΕΜΑΚ μίλησαν στον ΣΚΑΪ και έδωσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία, ενώ έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μετά τη δάσωση του 21χρονου Λευκορώσου, 53 ώρες αφ’ ότου εκδηλώθηκε η φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia.

Υπενθυμίζεται πως ο επιζών φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι άκουγε φωνές κι άλλων ζωντανών, όχι όμως τις τελευταίες ώρες. 


Ο 21χρονος είναι πολύ καλά στην υγεία του, κάτι που φαίνεται και από το ότι κατέβηκε από το σκάφος του λιμενικού και μπήκε σε ασθενοφόρο μόνος του, χωρίς βοήθεια. Θα κάνει προληπτικά όλες τις εξετάσεις που προβλέπονται.

Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στο βόρεια της Κέρκυρας, κοντά στο λιμανάκι της Κασσιόπης, ενώ και σήμερα γίνονται ρίψεις νερού σε περιφερειακά σημεία του πλοίου και όχι στο εσωτερικό του, προκειμένου να επιτευχθεί ψύξη αλλά και να μην διαταραχθεί η ευστάθειά του.

Η μετακίνηση του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε αναγκαία λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύει να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να σε προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Περιμετρικά του πλοίου βρίσκονται πέντε ρυμουλκά, πλοιάριο της Πυροσβεστικής και δύο πλωτά του Λιμενικού. Επίσης επιχειρεί ελικόπτερο. Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA: Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Στο μεταξύ  έφτασαν  νωρίς σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πρίντεζι, 48 διασωθέντες από το Euroferry Οlympia. Τους μετέφερε στην Ιταλία, το πλοίο Florencia, το οποίο ανήκει, επίσης, στην εταιρία Grimaldi. Την ίδια ώρα 23 επιβάτες επέστρεψαν στην Τουρκία, μετά από ενέργειες της πρεσβείας στην Αθήνα και του προξενείου στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πρόκειται για Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ουκρανούς επιβάτες.

Όλοι τους, υπογράμμισαν ότι η παροχή βοήθειας ήταν άμεση και αποτελεσματική, και ότι «το σημαντικότερο, αυτή την στιγμή, είναι το ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την δοκιμασία».