Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «σφυροκοπά» όλες τις μεγάλες πόλεις

 

Χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolou επιβεβαιώνει αυτό που έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Πέμπτης, ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία από κάθε πλευρά.

Όπως αναφέρει το Anadolou, το Κίεβο, το Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, το Μικολαΐβ, η Οδησσός έχουν δεχθεί επίθεση. 

Όπως έγινε γνωστό, σε ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα ουκρανικά σύνορα – κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία- στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας», εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ».

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη ρωσική πλευρά στις 5 τα ξημερώματα, οι Ουκρανοί πολίτες – μετά το αρχικό σοκ – αναζήτησαν ασφαλή σημεία για να προστατευτούν, τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες ώρες, χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου εγκαταλείπουν την πόλη, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές με τα οχήματά τους. Πολλοί είναι και αυτοί που σπεύδουν να γεμίσουν με καύσιμα τα οχήματά τους και να βγάλουν χρήματα από τις τράπεζες. Κόσμος επίσης έχει φτάσει ήδη στα σύνορα και εγκαταλείπει την χώρα.

 

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο νέο διάγγελμά του ότι θα δώσει όπλα σε όλους τους πολίτες που θέλουν να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. Επίσης, υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους έχουν παραβεί τον νόμο και έχουν τιμωρηθεί, αν βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να καταδικάσουν την επίθεση που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε σχέση με τις μάχες που είναι σε εξέλιξη είπε ότι ο εχθρός (σ.σ. η Ρωσία) έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά. Να σημειώσουμε ότι ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 50 Ρώσους στρατιώτες, ενώ έχει καταρρίψει έξι ρωσικά αεροσκάφη.

Επίσης, η Ουκρανία έχει διακόψει ήδη τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία. 

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ακόμη ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη ρωσική πλευρά στις 5 τα ξημερώματα, οι Ουκρανοί πολίτες – μετά το αρχικό σοκ – αναζήτησαν ασφαλή σημεία για να προστατευτούν, τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλους πόλεις της Ουκρανίας. Από το πρωί της Πέμπτης (24.02.2022) ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε αρκετές περιοχές και σειρήνες καλούν τους πολίτες να μεταβούν σε καταφύγια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκρήξεις έχουν επίσης καταγραφεί στη Μαριούπολη, στην Οδησσό, στο Ντονέτσκ και στη Λβιβ, ενώ στην Κραματόρσκ – που βρίσκεται πιο κοντά στο μέτωπο – ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

"Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις", έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.