Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αθήνας – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμόςΠιθανές χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα στην Αττική – Θα πέσει χιόνι στο κέντρο της Αθήνας -

  

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει από σήμερα τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά.

Μάλιστα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Αττικής, με Πεντέλη, Υμηττό, Πάρνηθα και Ιπποκράτειο Πολιτεία να ντύνονται στα λευκά.


Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. 

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει την επικράτεια.

Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Οδηγίες προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, η Πολιτική Προστασία καλεί «τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβά
  • λλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας».

Στο μεταξύ  σε ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, την ώρα που η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει ήδη ξεκινήσει το… σφυροκόπημα, αναφέρει:

  • «Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, είναι τα ακόλουθα:

    Πιθανότητες χιονόπτωσης:

    – Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%

    – Στη νότια Αττική : 90%

    Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm:

    – Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%

    – Στο κέντρο της Αθήνας : 85%

    – Στα νότια προάστια : 55-60%

    – Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

    Στο επίκεντρο η Αθηνών – Λαμίας

    Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ’ ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

    Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν “κλειδώσει”. Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

    Πιθανές χιονο-καταιγίδες στο νομό Αττικής

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί)».