Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Δημοσκόπηση Interview: Στις 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για εκλογές

 Δημοσκόπηση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ 

Σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για το Politic.gr, η Νέα Δημοκρατία (33,2%) δείχνει να διατηρεί διψήφια διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (22,3%).

Δέκα μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ (12,3%), το οποίο συνεχίζει να βλέπει τα ποσοστά του σταθερά πάνω από το 10%. Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ (4,6%), ενώ ακολουθούν Ελληνική Λύση (4,5%) και ΜέΡΑ25 (3,2%).

Το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Θάνου Τζήμερου «Συνασπισμός Δημιουργία» βλέπει μικρή αύξηση των ποσοστών του και φτάνει το 1,5%.

δημοσκόπηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των πολιτών για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (46%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα (25%), τον οποίο, σε μία ακόμη δημοσκόπηση, ξεπερνά η απάντηση «Κανένας».

Σημειώνεται πως οι πολίτες εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών, καθώς το 57,4% δεν θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 35,7% συμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

δημοσκόπηση

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Στην πρώτη θέση της δημοφιλίας ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το 47,9% να δηλώνει πως έχει «θετική/μάλλον θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό.

Δεύτερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον οποίο το 42,9% έχει θετική άποψη.

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28,4%.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 27,7% θετικές απόψεις, ο Κ. Βελόπουλος 14,9%, ενώ τελευταίος είναι ο Γ. Βαρουφάκης με 13,1% θετικές γνώμες.

δημοσκόπηση

Κορονοϊός, οικονομία, ακρίβεια και Τουρκία οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Ο κορονοϊός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους πολίτες (23%), αν και ο βαθμός προβληματισμού που προκαλεί έχει υποχωρήσει από την έναρξη της πανδημίας. Η ελληνική οικονομία προβληματίζει τους πολίτες στον ίδιο βαθμό (23%) καθώς οι πολίτες φέρονται να κρίνουν πως χρειάζονται αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Το 17% των ερωτώμενων θεωρεί την ακρίβεια σπουδαιότερο πρόβλημα, ενώ ακολουθούν η τουρκική προκλητικότητα (10%) και η ανεργία (9%).

δημοσκόπηση

Τι άποψη έχουν οι Έλληνες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού;

Όσον αφορά τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα αυτού, οι πολίτες δεν απαντούν ομόφωνα, όμως μια ισχυρή πλειοψηφία (65,3%) ζητά την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Interview το διάστημα 10-12 Ιανουαρίου 2022. Το δείγμα της δημοσκόπησης είναι 1.414 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, ενώ τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν τηλεφωνικά και διαδικτυακά.