Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Τζεφ Μπέζος: «Ο θάνατος της Amazon είναι αναπόφευκτος»

 Μπέζος Amazon 

Πρόσφατα, η ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών της Amazon αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και ενώ οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τα ψώνια τους για τις γιορτές. Η εφαρμογή κατέγραψε προβλήματα σε περιοχές της βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και στην Ασία.

Η Amazon αντιμετώπισε 27 διακοπές λειτουργίας τους τελευταίους 12 μήνες, οι οποίες σχετίζονταν με τις υπηρεσίες της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Tool Tester.

Μια πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ιστότοπου, τον περασμένο Αύγουστο, εκτιμάται πως στοίχισε στην εταιρεία 66.240 δολάρια για κάθε λεπτό που η σελίδα ήταν πεσμένη. Ακόμα και έτσι, μια ολοκληρωτική «πτώση» της ιστοσελίδας και της εταιρείας- κολοσσού που έχει από πίσω της φαντάζει απίθανη. Ή μήπως όχι;

Ο ίδιος ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, φαίνεται πεπεισμένος πως ο «θάνατος» της εταιρείας θα έρθει κάποια- όχι και τόσο μακρινή- στιγμή. Μάλιστα, ο μεγιστάνας έχει αναφερθεί στον επικείμενο θάνατο της Amazon του ουκ ολίγες φορές, πράγμα κάπως ασυνήθιστο για τον επικεφαλής μιας εταιρείας αυτού του μεγέθους. Μερικές από τις σχετικές δηλώσεις του είναι χαρακτηριστικά γλαφυρές και ξεκάθαρες, ενδεικτικές του ότι ο μεγιστάνας δεν φοβάται το…μοιραίο.

Ήδη από το 2013, ο Μπέζος έλεγε ότι οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν «μόλις λίγες δεκαετίες».  «Οι εταιρείες έχουν μικρή διάρκεια ζωής… και μια μέρα η Amazon δεν θα υπάρχει πια», είχε δηλώσει, όντας προσκεκλημένος στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό τον ανησυχούσε, ο Μπέζος απάντησε: «Δεν ανησυχώ γιατί ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό. Οι εταιρείες έρχονται και φεύγουν. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα πιο πρωτοποριακά και σημαντικά πράγματα κάθε εποχής – Μετά από μερικές δεκαετίες αποτελούν πια παρελθόν». Παρ’ όλα αυτά, ο Μπέζος είχε τότε πει ότι ήλπιζε πως η Amazon «θα άφηνε την τελευταία την πνοή» μετά από τον ίδιο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2018, ο μεγιστάνας είχε πει ξεκάθαρα σε μέλη του προσωπικού του, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης: «Μια μέρα, η Amazon θα καταρρεύσει. Σας το λέω από τώρα».

«Η Amazon δεν είναι “πολύ μεγάλη για να αποτύχει”. Μπορώ ακόμη και να σας ορκιστώ ότι η Amazon θα αποτύχει μια μέρα, είπε ο Μπέζος όταν ρωτήθηκε από έναν υπάλληλο που ήθελε να μάθει κάτι για τη χρεοκοπία εταιρειών όπως η Sears.

«Αν κοιτάξετε τις μεγάλες εταιρείες, η διάρκεια ζωής είναι 30 χρόνια συν, όχι 100 χρόνια συν», συνέχισε. «Και η Amazon κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσει επίσης».