Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Φωτιές, πλημμύρες και σεισμοί – Οι φυσικές καταστροφές που μας ταλαιπώρησαν το 2021

https://www.patrasevents.gr/imgsrv/f/full/1332456.jpg  

 

Για ακόμη μία χρονιά δεν ήταν λίγες οι φυσικές καταστροφές που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα, το 2021.

«Μήδεια» όνομα και πράγμα ήταν το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο χιονιάς 40ετίας στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ οι μόνες περιοχές της χώρας που δεν καλύφθηκαν από χιόνι

ήταν τα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά παράλια. Η σφοδρή χιονόπτωση με τους ισχυρούς ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσε κομφούζιο και εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στην Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια, στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Το 2021 καταγράφηκαν τουλάχιστον 6 ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Ιανός ήταν ο πιο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας από τα μέσα του 20ού αιώνα, χτύπησε την Ελλάδα στο τέλος Σεπτέμβρη και άφησε πίσω 4 νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές. Η κακοκαιρία Αθηνά ήταν προάγγελος του Μπάλλου και σάρωσε τη Βόρεια Εύβοια που ήταν ήδη «ανοχύρωτη» από τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού.

Χωρίς ανθρώπινες απώλειες αλλά με εκατομμύρια καμένα στρέμματα (1.148.000 στρέμματα) έκλεισε η φετινή αντιπυρική περίοδος. Πυρκαγιές έκαψαν χιλιάδες στρέμματα  σε Πελοπόννησο ( Αρκαδία , Ηλεία , Κορινθία , Μεσσηνία), Αττική και Εύβοια.

 Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας όπου κάηκαν 511.854 στρέμματα, ενώ υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία, κοιμητήρια και οδικό δίκτυο.Το συνολικό κόστος για την αναγέννηση της περιοχής εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος.

Ο Εγκέλαδος έκανε ισχυρή την παρουσία του τον Μάρτιο στην Ελασσόνα. Η δόνηση 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή και δοκίμασε τις αντοχές των κτιρίων. Σωτήρια ήταν η άμεση παρέμβαση του Γρηγόρη Λέτσιου, διευθυντή του δημοτικού σχολείου στο Δάμασι Τιρνάβου, ο οποίος κατάφερε να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές από το σχολείο το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Λίγους μήνες μετά, ο Εγκέλαδος χτύπησε την Κρήτη. Ο σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ χτύπησε στις 27 Σεπτεμβρίου το Αρκαλοχώρι, προκάλεσε μετατόπιση 14 εκατοστών, μεγάλες υλικές καταστροφές, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.