Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ.

 

Στην συνεδρίαση της 1/11/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου  - Ευρωστίνης υποβάλλαμε προ ημερησίας διατάξεως ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) σχετικά με την καθυστέρηση έναρξης των έργων «Ανακατασκευή παλαιού γηπέδου ποδοσφαίρου Ξυλοκάστρου» ύψους 600.000 € και «Ανακατασκευή αποθηκών ΑΣΟ για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου» ύψους 2.100.000 € που έχουν εγκριθεί προ διετίας, όπως και του έργου «Ανακατασκευή πεζοδρομίων οδού Κ. Τσαλδάρη».

Υπενθυμίσαμε ότι για την παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας του Σύθα, μετά από σχετική ερώτηση, ο Δήμαρχος είχε απαντήσει στις 12 Αυγούστου ότι είναι θέμα ολίγων ημερών. Επισημάναμε το πρόβλημα της ανυπαρξίας οριοθετημένης στάσης για τους ταξιδιώτες προς την Πάτρα, στον κόμβο της εισόδου του Ξυλοκάστρου, στη ΝΕΟ Κορίνθου- Πατρών και της ταλαιπωρίας που υφίστανται. Επίσης τονίσαμε την σημασία για το Δήμο μας της απογραφής που διενεργείται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως π.χ. η αναγκαία επέκταση του αποχετευτικού δικτύου του βιολογικού καθαρισμού από το Κ. Λουτρό έως το Δερβένι.

Επαναφέραμε το θέμα της αξιοποίησης της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής, που η Δ.Α. αποφεύγει να συζητήσει, ενώ αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του Δήμου μας και ιδιαίτερα για το Δερβένι, όπου η δημιουργία παρακαμπτηρίου δρόμου είναι επιβεβλημένη. Είμαστε αντίθετοι σε σχεδιασμούς που γίνονται χωρίς την γνώμη του Δήμου και ερήμην των κατοίκων της περιοχής και δεν λαμβάνουν υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους.

Στο θέμα  του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου, αναδείξαμε την προχειρότητα με την οποία το αντιμετωπίζει η Δ.Α., δύο και πλέον χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο κανονισμός που ήρθε για ψήφιση ήταν CopyPaste από Δήμο της Αττικής. Συγκεκριμένα στην σελίδα 10 άρθρο 16 γ) αναφέρει ότι για την συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «υπάρχει και ειδικό σημείο συλλογής που βρίσκεται στην Αττική οδό στο χώρο του αμαξοστασίου»!!! Φυσικά από το Δήμο μας δεν διέρχεται η Αττική οδός, ούτε υπάρχει αμαξοστάσιο. Η Δ.Α. δηλαδή δεν έκανε ούτε τον κόπο να διαβάσει και να διορθώσει τον κανονισμό που πήρε από κάποιο άλλο Δήμο (Χαλανδρίου;) ενώ απαιτούσε να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το κεφάλαιο της καθαριότητας του Πευκιά περιοριζόταν σε τρεις σειρές χωρίς καμία εξειδίκευση, ενώ γινόταν αναφορά σε καφέ κάδους που δεν υπάρχουν. Προτείναμε την αναβολή του θέματος και την αναλυτική συζήτησή του σε επόμενη συνεδρίαση με την πρέπουσα σοβαρότητα, επειδή πρέπει να υπάρχει κανονισμός καθαριότητας που να ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα κατάσταση και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα αφού και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις συντάχθηκαν με την πρότασή μας.

Η υπόλοιπη θεματολογία της συνεδρίασης ως συνήθως αφορούσε διεκπεραιωτικά θέματα, αφού η Δ.Α. συνεχίζει να μην φέρνει για συζήτηση κανένα από τα σημαντικά θέματα του Δήμου μας. Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ έχουμε καταθέσει από τον Αύγουστο πρόταση για τις προτεραιότητες του Δήμου, αλλά η Δ.Α. δεν τις έχει λάβει υπόψιν της. Θα επανέλθουμε.

Συνεχίζουμε την εποικοδομητική αντιπολίτευση με προτάσεις, απορρίπτουμε τις προχειρότητες και την επικοινωνιακή διαχείριση χωρίς ουσία και στηρίζουμε κάθε πρόταση που βρίσκεται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας.

Τιμούμε την ψήφο των συμπολιτών μας με την ανελλιπή ενεργό παρουσία μας στα Δημοτικά Συμβούλια

epameinondas katsoulas