Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Πολυκατοικίες: Μέχρι πότε πρέπει να αλλάξουν τους καυστήρες πετρελαίου

  

Σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας φέρνει ο νέος κλιματικός νόμος που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Πρόκειται για μια ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετουσιώνεται σε νομοθετική πρωτοβουλία, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Τι προβλέπει για κτίρια-καυστήρες

Για τα κτίρια απαγορεύεται από το 2023 η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, από το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου γενικά σε νέα κτίρια ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου.

Σήμερα οι συνδέσεις φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 500 χιλιάδες σε σύνολο 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων.

Τα κτίρια που σήμερα θερμαίνονται με καυστήρες πετρελαίου και θα πρέπει μέχρι το 2030 να αντικαταστήσουν τα συστήματά τους, υπολογίζονται έως το 40% του συνόλου των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό εκτός του προγράμματος “Εξοικονομώ” μελετώνται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να επενδύσουν στην αλλαγή του καυστήρα τους και να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης.