Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΕΛΛΑΔΑ: Στο τραπέζι (ακόμα) ο εθνικός τελικός για τη Eurovision 2022;

 Eurovision Greece 2022 ERT

Είμαστε 20 ημέρες περίπου μετά την ημερομηνία που η ΕΡΤ έλαβε στα χέρια της τις προτάσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2022. Η προθεσμία που είχε θέσει εξαντλήθηκε από τους ενδιαφερόμενους και – όπως είμασταν σε θέση να πληροφορηθούμε – υπήρξαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από μεγάλες και μικρότερες δισκογραφικές εταιρείες και παραγωγούς, με αρκετές εκπλήξεις μέχρι την τελευταία ημέρα! Έκπληξη, επίσης, αποτέλεσε και η μη κατάθεση – τελικά – πρότασης από την Καλομοίρα.

Η ΕΡΤ προετοιμάζεται για τη φάση αξιολόγησης των προτάσεων και κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια που είχε θέσει εξ αρχής, αλλά και διαμόρφωσης των περαιτέρω διαδικασιών που θα καταλήξουν στην τελική επιλογή. Μέχρι τώρα το σενάριο που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες ήταν αυτό της εσωτερικής επιλογής του εκπροσώπου μας και της πρότασής του από μια ειδική επιτροπή, χωρίς ωστόσο – όπως σας είχαμε τονίσει – η πιθανότητα ενός εθνικού τελικού να είχε αποκλεισθεί εντελώς.

Όλα ήταν σε συνάρτηση με το πόσες και ποιες προτάσεις θα έφταναν στα χέρια της ΕΡΤ καθώς και από τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες σε σχέση με την πανδημία καθώς βαδίζουμε προς το χειμώνα.

Δίχως άλλο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μας επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση για την μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα της διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων προς τις δισκογραφικές εταιρείες και τους παραγωγούς. Και όχι μόνο για τον αριθμό των τραγουδιών (40) αλλά και για τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων και πολύ περισσότερο νέων καλλιτεχνών. Όπως αναφέρει στο blog του ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μελάς, που μίλησε και στη πρωινή εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου “Super Κατερίνα”, αυτές τις ημέρες συγκροτείται η αρμόδια επταμελής επιτροπή με πρόεδρο τον Δημήτρη Παπαδημητρίου για να καταλήξει στις πιο αξιόλογες προτάσεις (μια shortlist πιθανόν με 4-5 τραγούδια) που θα μπορούσαν να σταθούν στη σκηνή του Τορίνο και να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, και όχι μόνο να επιλέξει αυτή που θα μας εκπροσωπήσει. Τα κριτήρια για μια συμμετοχή ολοκληρωμένη και ξεχωριστή, με μια πολύ καλή φωνή και τραγούδι που θα αρέσει στο ευρωπαϊκό κοινό θα μπορούσαν να είναι χαρακτηριστικά που θα εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που δημιούργησε η 10η θέση της Stefania στη Eurovision 2021.

Οπότε υπάρχουν τα περιθώρια από εκεί και πέρα για έναν εθνικό τελικό; Αυτό είναι ακόμα άγνωστο, και με βάση όσα προ είπαμε τίποτα δεν αποκλείεται… η ΕΡΤ σαφώς με μεγαλύτερα αντανακλαστικά (και με άλλη οπτική πλέον των τηλεοπτικών προϊόντων, θα προσθέταμε…) και φυσικά με τον αέρα της επιτυχημένης εμφάνισης της Stefania στο Ρότερνταμ με την επιστροφή στο Top10 για την Ελλάδα, ξεκίνησε νωρίτερα από το σύνηθες τη διαδικασία ανεύρεσης εκπροσώπου και τραγουδιού. Έτσι φαίνεται να υπάρχει ο χρόνος για όλα τα ενδεχόμενα και πολύ περισσότερο για την κατάλληλη προετοιμασία και προώθηση της συμμετοχής που θα επιλεγεί. Ωστόσο, ακόμα εξακολουθεί και είναι πιθανότερη η εσωτερική επιλογή, και από ό,τι φαίνεται όλα θα εξαρτηθούν από τα τραγούδια που περνάνε στην επόμενη φάση και τις δυνατότητες που θα υπάρξουν τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από την ΕΡΤ, δεδομένων των συνθηκών.

Μένει να δούμε τις επίσημες αποφάσεις που θα λάβει η ΕΡΤ το αμέσως προσεχές διάστημα…

 

ΠΗΓΗ: ogaegreece.com / Φωτογραφία: Γιάννης Δανιήλ - OGAE Greece