Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Κακοκαιρία Αθηνά: Συναγερμός από την Πολιτική Προστασία για Ιόνια, Ήπειρο και Δ. Στερεά – Τι μήνυμα στάλθηκε στους κατοίκους

  

Η κακοκαιρία Αθηνά ξεκίνησε την επέλασή της και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου από την Πολιτική Προστασία λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά έστειλε η Πολιτική Προστασία το βράδυ της Τετάρτης. Συνιστά στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Επισημαίνει ότι πρέπει να ασφαλιστούν αντικείμενα, προκειμένου να μην παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

 

Στο μεταξύ, κλειστές θα μείνουν την Τετάρτη όλες οι σχολικές μονάδες της

Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων. Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας, Κώστας Ζορμπάς.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η ισχυρή κακοκαιρία θα ξεκινήσει αργά το βράδυ από τη δυτική Ελλάδα, με έντονες βροχές στα Επτάνησα και τα δυτικά ηπειρωτικά, με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και θα φτάνουν ακόμα και τα 7 μποφόρ.

«Την Πέμπτη, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία» πρόσθεσε ο Γιάννης Καλλιάνος, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστούν και πλημμυρικά φαινόμενα από τις έντονες βροχοπτώσεις. «Φέτος αυτές οι βροχοπτώσεις, οι πολύ έντονες, έρχονται πιο γρήγορα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο μετεωρολόγος του MEGA, καταλήγοντας ότι την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα, ακόμα και στην Αττική.

 

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τονίζει στους πολίτες πως θα πρέπει να:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.