Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Ασέβεια νεκρού

 Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Newsroom eleftherostypos.gr

«(…) Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σε παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς εσύ προσωπικά, ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου, αλλά και οι αγώνες για την ενότητα των Eλλήνων», έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης στον Δ. Κουτσούμπα, διαισθανόμενος το επερχόμενο τέλος του. Το αν ο Δ. Κουτσούμπας ανταποκρίθηκε στην παράκληση του μεγάλου Μίκη, το γράφω στην παρακείμενη «Αιχμή».

Εδώ άλλο είναι το θέμα. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι -με κομματικό πρόσημο- να

επιδεικνύουν τόση ασέβεια πάνω από τη σορό του παγκόσμιου Μίκη και του Μίκη της «Ενότητας των Ελλήνων»; Πόσο άξεστοι, αγενείς και τοξικά διχαστικοί μπορεί να είναι; Πόσο ιερόσυλοι μπορούν να γίνουν προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι ζουν μέσα σε ένα βούρκο μίσους και υποκουλτούρας; Και εντέλει, πόσο πολιτικό κανιβαλισμό κρύβουν μέσα τους, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστησαν σε δημοκρατικές εκλογές, που τους ανάγκασε επί δύο χρόνια να βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια και να χαθούν από προσώπου γης;

ΕΝΤΑΞΕΙ. Λίγοι ήταν. Ελάχιστοι. Μια θλιβερή και ζωώδης μειοψηφία ήταν αυτοί που δεν σεβάστηκαν τον Μ. Θεοδωράκη και βρήκαν την ευκαιρία να «αγωνιστούν». Οπως μας ενημέρωνε χθες το site της «Αυγής», στη διάρκεια της κηδείας, «αποδοκιμασίες από μερίδα παρευρισκομένων» όταν έφτασε στη Μητρόπολη ο Κ. Μητσοτάκης. Οι «αποδοκιμασίες» ήταν ένα προκάτ γιουχάισμα και το αρμόζον για την περίπτωση σύνθημα «Μητσοτάκη κάθαρμα» επαναλαμβανόμενο σε λούπα. Λίγο αργότερα το ίδιο site έγραφε με καταφανή σεμνότητα «υπό χειροκροτήματα ο Αλέξης Τσίπρας στη Μητρόπολη Αθηνών». Η «Αυγή» δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας για το ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν χθες περιφορά του χυδαίου πολιτισμού στη Μητρόπολη Αθηνών, την ώρα της κηδείας του οικουμενικού Μίκη. Παραδίπλα ήταν και οι ομάδες του ΠΑΜΕ, οι οποίες όμως μάλλον δεν συμμετείχαν στο αίσχος.

ΤΙ ΔΕΝ ξέρουν όσοι εγκάθετοι βέβηλοι γιουχάιζαν τον έναν και χειροκροτούσαν τον άλλον; Δεν ξέρουν τι έχει πει ο Μ. Θεοδωράκης για αυτόν που χειροκροτούσαν. Δεν ξέρουν π.χ. ότι ήδη από το 2015 ο Μίκης είχε πει ότι «για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε, η συνεργασία μαζί μας δεν ήταν ειλικρινής, αλλά απλώς μας μεταχειρίστηκε για να αυξήσει μονομερώς την εκλογική του δύναμη». Για την kolotoumba δηλαδή. Αγνοούν ότι το 2016, αναφερόμενος στη γνωστή διχαστική δήλωση του Α. Τσίπρα, είχε πει ότι «μας χωρίζει σε καλούς και κακούς Ελληνες, αποδεικνύει ότι έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα». Για την «αυταπάτη» και τη βαθιά διχαστικότητά του δηλαδή. Δεν ξέρουν ακόμα ότι λίγους μήνες μετά ο Μ. Θεοδωράκης είχε πει ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και κινείται στα βήματα του Μαδουρισμού. Οι δεκάδες χιλιάδες διορισμοί αποβλέπουν στον πλήρη έλεγχο του κράτους». Οι «αρμοί της εξουσίας», δηλαδή. Δεν ξέρουν ότι το 2017 είχε πει πως «ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μείνει στην Ιστορία ως η δεξιότερη από όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, από το 1831 ως σήμερα. Πέραν της καταστροφικής πολιτικής που επέβαλε, υπέγραψε συνθήκες με τις οποίες παρέδωσε στους ξένους το μέλλον της χώρας». Το Υπερταμείο και η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, δηλαδή. Αγνοούν ότι το 2018, τότε που συνελήφθη ο Π. Λαφαζάνης διαμαρτυρόμενος για τους πλειστηριασμούς, ο Μίκης είχε ρωτήσει τον Α. Τσίπρα «ώστε και Μανιαδάκης, κύριε πρωθυπουργέ;».

ΚΑΙ από την άλλη ξέρουν, αλλά το «ξεχνούν», ότι παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Μ. Θεοδωράκης, μιλώντας από καροτσάκι στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Συντάγματος, είχε πει το αξέχαστο «η χειρότερη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη».

ΜΗΠΩΣ για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πάρα πολλούς άλλους, που δείχνουν πόσο μεγάλος ήταν ο Μίκης και πόσο μικροί είναι όλοι αυτοί, βεβήλωσαν χθες την κηδεία του κι έδειξαν τέτοια προκλητική ασέβεια σε νεκρό και την τελευταία επιθυμία του;

ΤΙ ΞΕΧΑΣΕ Ο κ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ο επικήδειος του Δ. Κουτσούμπα για τον Μ. Θεοδωράκη ήταν ένας καθόλου «ξύλινος» και γεμάτος συναίσθημα επικήδειος. Οπως άξιζε στον Μίκη. Ηταν όμως και έντονα πολιτικός. Οπως επίσης άξιζε στον Μίκη, ο οποίος άλλωστε, όπως έγραψε, «ήθελε να αφήσει τον κόσμο ως κομμουνιστής». Και τον τίμησε και ως πολιτικό και ως κομμουνιστή.

Ομως ο Δ. Κουτσούμπας έπεσε δύο φορές θύμα της «επιλεκτικής μνήμης». Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο Μ. Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει τους Κνίτες «γενίτσαρους». Αναφέρομαι σε δύο κραυγαλέες και σκόπιμες παραλείψεις του γραμματέα του ΚΚΕ, οι οποίες αδικούν τον ίδιο τον Μ. Θεοδωράκη.

Περιγράφοντας τα θεσμικά αξιώματα του εκλιπόντος, θυμήθηκε όλες τις φορές που ο Μίκης εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ ή ήταν υποψήφιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής, αλλά ξέχασε ότι ο μακαρίτης διετέλεσε υπουργός σε κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη. Το ύπατο αξίωμα που υπηρέτησε ο Μ. Θεοδωράκης.

Αλλά και το αξίωμα που «χαλούσε» το αφήγημα της συνεπούς κομμουνιστικής διαδρομής. Ισως το υπονόησε στη φευγαλέα φράση «δεν συμφωνούσαμε σε όλα με τον Μίκη». Αλλά και πάλι ίσως δεν ήταν το σημαντικότερο που «ξέχασε» ο Δ. Κουτσούμπας. Το σημαντικότερο είναι ότι ξέχασε πως ο μέγας Μίκης δεν μελοποίησε μόνο Ρίτσο, Νερούδα «και άλλους». Μελοποίησε και Ελύτη και Σεφέρη. Οι οποίοι όλως τυχαίως, αν και τουλάχιστον εξίσου σπουδαίοι με τους κατονομασθέντες, δεν ήταν κομμουνιστές. Κι έτσι μπήκαν στην κατηγορία «και άλλους».

Κάτι μου λέει ότι ακόμα και ο Μ. Θεοδωράκης, αν άκουγε, θα στενοχωριόταν για αυτή την «παράλειψη» του Δ. Κουτσούμπα. Κι αυτό τεκμαίρεται από το δέος που έδειξε μελοποιώντας τα έργα του Ελύτη και του Σεφέρη. Από την τεράστια έμπνευση που δέχθηκε από αυτά τα Ιερά Τέρατα της ελληνικής ποίησης.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τις δημοσκοπήσεις-1

Με τα μούτρα, όπως μαθαίνω, η Κουμουνδούρου έχει πέσει σε δημοσκοπήσεις. Οχι μόνο σε αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και κυρίως σε αυτές έχει παραγγείλει η ίδια σε δικές της εταιρίες.

Είδαν και αποείδαν ότι ξορκίζοντας και απαξιώνοντας τις δημοσκοπήσεις δεν αλλάζει η πραγματικότητα, προφανώς είπαν να το «πάρουν αλλιώς».

Αλλά και πάλι τα μαντάτα δεν ήταν καλά. Σύμφωνα με μέτρηση της Prorata, που λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 έδινε στη Ν.Δ. το μικρότερο προβάδισμα μεταξύ όλων των εταιριών για να διαψευσθεί από τις κάλπες, ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Α. Τσίπρα στη δημοφιλία με 10 μονάδες.

Ο πρωθυπουργός είναι δημοφιλής στο 44%, σε αντίθεση με τον Α. Τσίπρα που είναι δημοφιλής στο 34%. Κι αυτό μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και πριν από τη ΔΕΘ…

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τις δημοσκοπήσεις-2

…Σε αυτές τις μετρήσεις οφείλεται και ο «υποχρεωτικός» και καθόλου τιμητικός -έτσι όπως έγινε- εμβολιασμός του Π. Πολάκη. Η ζημιά που καταγράφηκε από την αντιεμβολιαστική συμπεριφορά του «αψύ» βρέθηκε μεγάλη. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου το έχει πάρει πιο σοβαρά με τις δημοσκοπήσεις.

Ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έχει παίξει και ο νέος μυστικοσύμβουλος του Α. Τσίπρα, Γ. Λούλης, ο οποίος έχει μάθει να δουλεύει με τις δημοσκοπήσεις. Και φέρεται να είναι μεταξύ αυτών που δεν πιστεύουν ούτε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «στημένες, ούτε ότι «είναι στραβός ο γιαλός».

Γι’ αυτό και μεταξύ των θεμάτων που ψάχνονται είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει ύφος και αντιπολιτευτική τακτική, αν πρέπει να δημιουργηθεί νέα ηγετική ομάδα που θα βγαίνει προς τα έξω, αλλά και πόσο βαθύ είναι το τραύμα στο ηγετικό προφίλ του ίδιου του Α. Τσίπρα…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου