Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - Ο Μάκης Βορίδης στην «Πρωινή Επισκόπηση»: Συμφωνώ ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα περνούσε τις εξετάσεις πολιτογράφησης

 

Δύο βιβλιαράκια με τον κώδικα δεοντολογίας των υπαλλήλων στη γραμματεία ιθαγένειας, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς, που παρα­τηρήθηκαν στο παρελθόν. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» με τον Λάμπρο Πέ­γκο και τη Λουκία Γκάτσου στην Τηλεόραση της Βουλής,  ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορί­δης τόνισε ότι τώρα «έχουμε πια ένα μπούσουλα που λέει στους υπαλλήλους πώς πρέπει να φέ­ρονται, με ποιο τρόπο εξετάζονται οι αιτήσεις και ποιες είναι οι συνθήκες ακεραιότητας και δια­φάνειας. Ο κώδικας δεοντολογίας δεν είναι από μόνος του κυρωτικός, δεν έχει συνέπειες. Όμως, για τον έντιμο, ακέραιο και σοβαρό υπάλληλο είναι μια καθοδήγηση. Αλλά και για τον μη έντιμο είναι ένα κείμενο, που όταν το παραβεί διαμορφώνει προϋποθέσεις της υπαλληλικής πα­ράβασης, άρα μπορεί να ελεγχθεί», σημείωσε ο υπουργός και προανήγγειλε ότι ο κώδικας θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στους αρμόδιους υπαλλήλους.

   Ο Μάκης Βορίδης θύμισε ότι με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  «επί 4,5 χρόνια δεν απαντού­σαν σε 34 χιλιάδες αιτήσεις για πολιτογράφηση. Διότι είχε διαμορφωθεί μια διαδικασία απολύ­τως αδιάφανη και απολύτως υποκειμενική, η οποία γεννούσε διαφθορά. Δεν λέω ότι το έκαναν επίτηδες, λέω ότι διαμόρφωσαν το πλαίσιο και εκεί επίορκοι υπάλληλοι, που σήμερα κατηγο­ρούνται, βρήκαν αυτό το πλαίσιο και εκεί δημιούργησαν τρύπες, από τις οποίες η ιθαγένεια χο­ρηγείτο με κριτήρια απολύτως διεφθαρμένα ή υποκειμενικά. Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν σε μια επιτροπή για πολιτογράφηση και πέρναγαν όλοι και πήγαιναν σε άλλη επιτροπή και δεν πέρ­ναγε κανένας. Πώς γινόταν αυτό και σε μια επιτροπή όλοι ήταν καλοί και στην άλλη επιτροπή δεν πέρναγε κανένας;».

   Ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ότι οι εξε­τάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας είναι τόσο δύσκολες, που ούτε ο ίδιος αν έδινε δεν θα περ­νούσε, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε με σκωπτικό τρόπο: «Αν το λέει ο ίδιος συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, όχι προς τις εξετάσεις και θα σας πω γιατί. Το 72% των αιτούντων πολιτογράφη­σης αλλοδαπών, πέρασε τις εξετάσεις. Αν ο κ. Τσίπρας δεν θα τις πέρναγε αυτό μας λέει κάτι για το επίπεδο του κ. Τσίπρα, όχι για το επίπεδο των εξετάσεων και τη δυσκολία τους».

       Λιγότεροι από χίλιοι ομογενείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

  Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο των εθνικών εκλογών παρέπεμψε ο Μάκης Βορίδης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Όταν ρωτήθηκε για το πόσοι ομογενείς έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους απάντησε «λιγότεροι από χί­λιοι». Το απέδωσε μάλιστα σε τρεις λόγους. «Πρώτος λόγος είναι ότι ο νόμος είναι πολύ περιο­ριστικός. Έχει περιορισμούς που αποκλείουν μεγάλο κομμάτι των ομογενών. Δεύτερος λόγος ότι δεν βλέπουν κοντά εκλογές, δεν σπεύδουν, το αφήνουν να αποφασίσουν. Και τρίτος λόγος ότι δεν έχει «τρέξει» η ενημερωτική εκστρατεία, ακόμα, επομένως αυτή η συζήτηση έχει μείνει περισσότερο ανάμεσα στους όντες ενεργούς στα ομογενειακά. Άρα πρέπει να τρέξει η εκστρα­τεία, Οκτώβριο Νοέμβριο υπολογίζουμε και επομένως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των εγγραφών και όταν πια πλησιάζουμε στις εκλογές, οπότε θα επιλέξουν αν θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν ή θα μείνουν εκεί». 

Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία