Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Ποδοπατήθηκαν για να φύγουν – Πυροβολισμοί στον αέρα

 Αφγανιστάν: Εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Ποδοπατήθηκαν για να φύγουν – Πυροβολισμοί στον αέρα '

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο και ύστερα από 20 χρόνια ανέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν, με τη χώρα να μπαίνει σε μια “άγνωστη” επόμενη μέρα. 

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των social media αποτυπώνουν τον τρόμο για τους Ταλιμπάν όσων έχουν μείνει στην Καμπούλ. Άνθρωποι σε απόγνωση να προσπαθούν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουν στις φυσούνες που οδηγούν στα αεροπλάνα που περιμένουν να απογειωθούν από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι. Τέτοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν το πρωί της Δευτέρας (16.08.2021) στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. 


Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος», είπε αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικανός αξιωματούχος .παραδέχτηκε στο πρακτορείο Reuters,

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που καταγράφηκαν εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αφού χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους φοβούμενοι το “αύριο” που φέρνουν οι Ταλιμπάν. Οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν το πως θα κυβερνήσουν, αλλά ζήτησαν από τις ξένες αποστολές να φύγουν από τη χώρα και δεν απέκλεισαν να ξαναδούμε σκηνές δημόσιων εκτελέσεων! 

Χάος επικράτησε και το βράδυ της Κυριακής (15.08.2021) όταν επίσης υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς αλλά και προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων να μπουν σε αεροπλάνα που θα τους έπαιρναν μακριά από το Αφγανιστάν. 

Από το βράδυ της Κυριακής, μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Και αυτό γιατί εκεί εκεί μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Σχεδόν 6.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και Αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.