Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Κρίτων Αρσένης: Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κορινθία μετά την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

 
 


Αθήνα, 29 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  

Σε μετακύλιση των ευθυνών του υπουργείου στις δυο Περιφέρειες για τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, μετά την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 στα Γεράνεια Όρη, προχώρησε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αμυράς κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι παρόλο που υπάρχει αναλυτικότατο έγγραφο από τη Δ/νση Δασών Κορινθίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου από τις 2/6/21 με όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν μαζί με ένα σχέδιο κορμοδεσιών, διαφαίνεται επικίνδυνη αργοπορία υλοποίησης των έργων.

Αντί του συντονισμού μιας ενιαίας αντιμετώπισης της υλοποίησης των έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές, μέσω της συνεργασίας των αρμόδιων Περιφερειών (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Περιφέρεια Αττικής), με στόχο την αρτιότερη και επιστημονικά ορθή εκτέλεσή τους, ο κ. Αμυράς, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Μπούρα, αναφέρθηκε μόνο στην πληγείσα περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και όχι στο κομμάτι της Κορινθίας το οποίο έχει υποστεί τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή. Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι τον Αύγουστο ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά έργα για την περιοχή των Μεγαρέων. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται από ομάδες κατοίκων όπως οι Γερανίδες, από την μεριά της Κορινθίας ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες στην Περιφέρεια, παρότι η βασική μελέτη έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι ένα έντονο καιρικό γεγονός στην εποχή της κλιματικής κατάρρευσης είναι πολύ πιθανό να συμβεί, όπως εξάλλου και ο κυκλώνας Ζορμπά (Σεπτέμβριος 2018) που είχαμε στην ίδια περιοχή, εξαιτίας της καμένης έκτασης, εκτεταμένες πλημμύρες.

Στην ερώτηση του κ. Αρσένη αν έχει ανατεθεί εξειδικευμένη μελέτη αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για τις περιοχές που διέρχονται τα ρέματα του «Σουρέα» και της «Μαυρολίμνης» και όπου έχουν δημιουργηθεί οι οικισμοί «Βαμβακιές» και «Μαυρολίμνη» αντίστοιχα, ο κ. Αμυράς απέφυγε να απαντήσει. Το ίδιο και για την ερώτηση πότε θα υλοποιηθούν τα τεχνικά έργα αντιστήριξης των πρανών με στόχο την προστασία οχημάτων και πεζών κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Σχίνου - Αλεποχωρίου και του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις κατακρημνίσεις που θα ακολουθήσουν λόγω της καταστροφής της βλάστησης που συγκρατούσε τα πρανή μέχρι και την πυρκαγιά.

Αρσένης Κρίτων- Ηλίας