Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Νεανικό χρώμα χθες στο Κοινοβούλιο στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων

 

Νεανικές φωνές και επίκαιρους προβληματισμούς για το περιβάλλον, τους παράγοντες που το επηρεάζουν και την επιτακτική ανάγκη προστασίας του γέμισε χθες η Βουλή των Ελλήνων, καθώς, στην αίθουσα της Γερουσίας, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της KE΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που διεξήχθη διαδικτυακά και στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, πέντε εκπρόσωποι αντίστοιχων θεματικών ομάδων, από τους εκατόν εξήντα πέντε εφήβους βουλευτές, προερχόμενους από Λύκεια όλης της Ελλάδας και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, τοποθετήθηκαν στις εξής θεματικές ενότητες: (α) Περιβάλλον και Εκπαίδευση, (β) Περιβάλλον και Πολιτισμός, (γ) Περιβάλλον και Άνθρωποι που μετακινούνται, (δ) Περιβάλλον και Νέες Τεχνολογίες και (ε) Περιβάλλον και Κοινωνικές Ανισότητες. Στη συνέχεια, έφηβοι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους απευθύνοντας ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «καίριες, πυκνές και στοχευμένες» τόσο τις τοποθετήσεις όσο και τα ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που η Βουλή των Εφήβων συνεδριάζει διαδικτυακά, λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, και του χρόνου η ζωντάνια των εφήβων βουλευτών να μεταφερθεί μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.   

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ ό,τι νομίζουμε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως τα σχολεία και οι ευαισθητοποιημένοι νέοι μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη βιωματική προστασία του, μέσω της «υιοθεσίας», για παράδειγμα, χώρων πρασίνου και πάρκων στις κατά τόπους γειτονιές που ζουν, αλλά και μέσω άλλων στοχευμένων δράσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

 

Κλείνοντας τις εργασίες της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, ο κ. Τασούλας τόνισε απευθυνόμενος στους έφηβους βουλευτές: «Διαπίστωσα ότι με τις καίριες παρατηρήσεις σας, με τα συμπεράσματά σας, και στον πολιτισμό και στην τεχνολογία και στο περιβάλλον και στο ζήτημα των ανισοτήτων, εντοπίσατε τα σοβαρά προβλήματα και μου τα υποδείξατε. Αυτό είναι σημαντικό. Ξέρετε ποια είναι η σκυταλοδρομία από εκεί και πέρα; Πώς θα πάρουμε αυτά τα προβλήματα και θα τα μετατρέψουμε σε λύσεις και έργα. Αυτό πρέπει να παλέψουμε. Τη μετατροπή της γνώμης σε πράξη. Στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν πάσχουμε από έλλειψη γνώμης, πάσχουμε από μετατροπή της γνώμης σε πράξη. Κι αυτό πρέπει να επιτύχουμε να γίνεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Εκεί έγκειται η άσκηση της πραγματικής πολιτικής».

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Συνόδου, οι έφηβοι παρακολούθησαν διαδικτυακή συναυλία που δόθηκε από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου Αλίμου.