Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Μετακίνηση στα νησιά: Από Δευτέρα 5 Ιουλίου μόνο με ψηφιακό πιστοποιητικό ή αρνητικό μοριακό, rapid test – Αναμονή για την ηπειρωτική Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέα απόφαση για τις μάσκες: Πού είναι υποχρεωτικές - Ποιοι εξαιρούνται 

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test, self test και μοριακό θα γίνονται τα ταξίδια στα νησιά από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι:

  • Τα ταξίδια στα νησιά επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • Με μοριακό τεστ κατά του κορονοϊού 72 ωρών
  • Με rapid test 48 ωρών
  • Εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα καθώς και
    α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
    Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους. 
  • Τα παιδιά κάτω των 12 μετακινούνται ελεύθερα
  • Στην επιστροφή από τα νησιά, συνιστάται self test για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Για χερσαίες μετακινήσεις, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας. Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%).

Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές. Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα. Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%. Η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης. Αμεσα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα άτομα 50 έως 64 ετών πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Επίσης ο συνεχής έλεγχος των νέων και των εργαζομένων με self test είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το self test συμβάλει σημαντικά στην αποφυγή της διασποράς. Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Δεν πετάμε τις μάσκες. Δεν είπαμε ποτέ να πετάξουμε τις μάσκες και δεν πρέπει να το κάνουμε. Ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας είναι η απάντηση στον κορονοϊό».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι 37.000 ήταν τα θετικά self test που έχουν γίνει.