Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Η ημέρα που άλλαξε το μπάσκετ. Τον αθλητισμό. Το μέλλον…

 https://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2021/06/Screenshot-2021-06-19-at-9.17.32-AM-1200x580.png 

Του Αλέκου Ευγενικού

Η ημέρα που άλλαξε το μπάσκετ. Τον αθλητισμό στο σύνολό του. Και φυσικά το μέλλον. Η 19η Ιουνίου του 1984, είναι καρφιτσωμένη στο ιστορικό ημερολόγιο ως η “D-Day” του ΝΒΑ. Ποιός θα το φανταζόταν ότι, σε εκείνο το ντραφτ, κρυβόταν “η απάντηση” στο μέλλον. Εκείνος που θα διαδεχόταν τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Λάρι Μπερντ. Εκείνος που θα γινόταν καλύτερος. Βασικά, εκείνος που θα γινόταν ο καλύτερος όλων. Σε όλες τις εποχές.

The GOAT, λοιπόν. The Greatest Of All Times. Ο Μάικλ Τζόρνταν επελέγη σαν σήμερα στο Νο3 του ντραφτ του 1984 από τους Σικάγο Μπουλς, προερχόμενος από το Πανεπιστήμιο του Νορθ Καρολάινα, για να αλλάξει το πεπρωμένο του αθλήματος. Να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει. Να περάσει στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερος νικητής που εμφανίστηκε ποτέ σε ομαδικό άθλημα.

Εκείνος που τους νίκησε, και τους ταπείνωσε όλους, στη διαδρομή για την κορυφή. Τον Μάτζικ. Τον Μπερντ. Τα “Κακά Παιδιά” του Ντιτρόιτ. Τους αντιπαθείς Νικς. Τον Ντρέξλερ. Τον Μπάρκλεϊ. Το δίδυμο Μαλόουν-Στόκτον. Τις “σκιές” μέσα του.

“Ο Θεός μεταμορφωμένος”… όπως είχε περιγράψει τον “Air” ο τεράστιος Λάρι Μπερντ, πιθανότατα ο ευφυέστερος αθλητής που άγγιξε ποτέ μια μπάλα του μπάσκετ.

Και να σκεφτείτε ότι, σε εκείνο το ντραφτ, οι Χιούστον Ρόκετς επέλεξαν στο Νο1 τον Χακίμ Ολάζουον και οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στο Νο2 τον Σαμ Μπούι. Οι δε φήμες της εποχής, επέμεναν ότι οι Σικάγο Μπουλς… αναγκάστηκαν να επιλέξουν τον Μάικλ Τζόρνταν στο Νο3, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος ψηλός.

Κάπως έτσι, η Πόλη των Ανέμων… πήρε και σήκωσε το παγκόσμιο μπάσκετ.

 

 
ysterografa.gr