Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις: Δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό για να πάμε στα χωριά – Πότε θα ανοίξουν μουσεία, θερινά σινεμά, συναυλίες

 Διαπεριφερειακές μετακινήσεις 

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις: Από τις 15 Μαΐου θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται από νομό σε νομό και από κυβερνητικές πηγές διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να καλούνται οι πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, είναι έτοιμο και από το υπουργείο Πολιτισμού, το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αυτό θα κληθούν να εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι θα κάνουν την καθιερωμένη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως ημερομηνία για το άνοιγμα των μουσείων να είναι η 14η Μαΐου.

Την 21η Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και τις τελευταίες ημέρες του μήνα να επιτραπεί η λειτουργία των θεάτρων και των συναυλιών.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα προϋποθέτουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων όπως τεστ αλλά και θερμομετρήσεις και συγκεκριμένο αριθμό θεατών αλλά και αποστάσεις.

Ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών είναι και αυτός που καθοδηγεί το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, καθώς όσο περισσότερο ανοσοποιείται ο πληθυσμός, τόσο η πανδημία μένει σταθερή και μακριά από εξάρσεις. Χρονικά ορόσημα στην επιστροφή στην … κανονικότητα, είναι τόσο η Δευτέρα 10/5 όσο και η 15η Μαΐου.

Πιο αναλυτικά και κατόπιν χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Οι ειδικοί χθες συζήτησαν και την κατάργηση του ραντεβού για κατάστημα λιανεμπορίου από τις 15 Μαΐου, κάτι που δεν ανακοινώθηκε, συνεπώς επομένως θα υπάρξουν περαιτέρω «ζυμώσεις» για το συγκεκριμένο ζήτημα τις επόμενες ημέρες. Επίσης, «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα των παιδικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση χθες ξεκαθαρίζοντας ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν ανοίγουν στις 10 του μήνα. Προς τις 15 Μαΐου θα υπάρχει και περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στα SMS και εάν θα καταργηθούν.