Τρίτη 27 Απριλίου 2021

CDC: Πότε μπορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι να βγάζουν τη μάσκα

 κορωνοϊός 

Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα το CDC.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναλυτικά οι οδηγίες του CDC

 

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικές κατοικίες, σε μικρές ομάδες χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να συγκεντρωθούν σε σπίτι με μη εμβολιασμένους από ένα μόνο νοικοκυριό, επίσης χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.

– Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε τεστ, εάν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αρκεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα, πρέπει να απομονωθούν, να εξεταστούν και να μιλήσουν με το γιατρό τους.

– Στους δημόσιους χώρους οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να διατηρούν τις αποστάσεις όπως και τις οδηγίες προφύλαξης, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

– Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν μεγάλες και μεσαίες συγκεντρώσεις.