Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1: Στον τελικό κυπέλου ο «δικέφαλος του Βορρά» - Η ΑΕΚ βρήκε γκολ παράτασης με τον Γαλανόπουλο στην Τούμπα στο 69′, αλλά ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς και πήρε την πρόκριση

  

Ήταν ένα ματς που θα έκρινε το ποιος εκ των ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ θα έμενε στη διεκδίκηση ενός τίτλου που θα… γλυκάνει την κακή σεζόν τους. Με τον ΠΑΟΚ να έχει το προβάδισμα από το 1-0 του ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ να αναζητεί την ανατροπή – πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Με τους γηπεδούχους να είναι καλύτεροι σε γενικές γραμμές στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και εν τέλει να παίρνουν μια δίκαιη πρόκριση, έστω και αν χρειάστηκε αυτή να έρθει έπειτα από… θρίλερ.

Ένα θρίλερ που διαδραματίστηκε ολόκληρο στο δεύτερο ημίχρονο. Για την

ακρίβεια; Στο τελευταίο ημίωρο. Από το 60′ και έπειτα. Εκεί, στη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έστελνε στο δοκάρι το πέναλτι που είχε κερδίσει ο Σφιντέρσκι από τον Γαλανόπουλο. Και εννιά λεπτά αργότερα, η μπάλα τιμώρησε τον αρχηγό του ΠΑΟΚ και την ομάδα του.

Ένα κόρνερ από τον Τάνκοβιτς και μια κεφαλιά του Γαλανόπουλου που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη για το 0-1. Το πολυπόθητο γκολ που έψαχνε η ΑΕΚ το βρήκε. Όχι γκολ πρόκρισης, αλλά… παράτασης. Μα κυρίως; Γκολ ελπίδας. Γκολ που ήρθε έπειτα από το μοναδικό διάστημα που η ΑΕΚ εμφανίστηκε μεσοεπιθετικά στο γήπεδο της Τούμπας. Με την είσοδο του Αλμπάνη και του Τάνκοβιτς ο Χιμένεθ επί της ουσίας διόρθωσε τις δικές του… ανορθογραφίες στην αρχική ενδεκάδα. Τα έπαιξε όλα για όλα, αφού το να κρατάει απλά το 0-0 θα την έστελνε πίσω στο σπίτι χωρίς το εισιτήριο του τελικού. Μια βραδιά σημαντική για τον ΠΑΟΚ αλλά αποκαρδιωτική για την ΑΕΚ που άγγιξε την παράταση αφού στο 69′ πήρε προβάδισμα αλλά δεν κατάφερε να το διατηρήσει ως το τέλος.

Ένα κόρνερ από τον Τάνκοβιτς και μια κεφαλιά του Γαλανόπουλου που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη για το 0-1. Το πολυπόθητο γκολ που έψαχνε η ΑΕΚ το βρήκε. Όχι γκολ πρόκρισης, αλλά… παράτασης. Μα κυρίως; Γκολ ελπίδας. Γκολ που ήρθε έπειτα από το μοναδικό διάστημα που η ΑΕΚ εμφανίστηκε μεσοεπιθετικά στο γήπεδο της Τούμπας. Με την είσοδο του Αλμπάνη και του Τάνκοβιτς ο Χιμένεθ επί της ουσίας διόρθωσε τις δικές του… ανορθογραφίες στην αρχική ενδεκάδα. Τα έπαιξε όλα για όλα, αφού το να κρατάει απλά το 0-0 θα την έστελνε πίσω στο σπίτι χωρίς το εισιτήριο του τελικού.

Είδε και ο ΠΑΟΚ μετά το γκολ της ΑΕΚ πως πια έπρεπε να αφήσει το παιχνίδι που έπαιξε σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος. Το παιχνίδι υπομονής και την τακτική του να περιμένει την αντίπαλό του πίσω από τη μεσαία γραμμή: έπρεπε να βγει, να παίξει, να δημιουργήσει, να φτιάξει ευκαιρίες. Έπρεπε να βρει γκολ. Ο Πάμπλο Γκαρσία δεν πήρε ρίσκα. Έκανε αλλαγές μόνο προσώπων. Έβαλε τον Μιχαηλίδη αντί του Βιεϊρίνια, ο οποίος έπαιζε… στόπερ, καταλαβαίνοντας πως με έναν κλασικό κεντρικό αμυντικό θα μείωνε τις πιθανότητες να δεχτεί ένα δεύτερο καταδικαστικό γκολ. Και άλλαξε τον κακό Σφιντέρσκι με τον Κρμέντσικ, που θα έδινε άλλο εκτόπισμα στην περιοχή της ΑΕΚ. Δικαιώθηκε.

Στο 84′ η επιμονή του Μπάμπα ήταν αυτή που δεν επέτρεψε στον Μάνταλο να απομακρύνει. Του έβαλε την κόντρα έξω από την περιοχή, πήρε την μπάλα, έβγαλε υπέροχη διαγώνια πάσα στον Κρμέντσικ, που ξεχασμένος μέσα στην περιοχή… εκτέλεσε τον Τσιντώτα. 1-1 και το σκορ πρόκρισης πια επέστρεφε στα χέρια του ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ είχε μπροστά της 12 λεπτά με τις καθυστερήσεις για να ανατρέψει την κατάσταση. Να βρει εκείνη γκολ πρόκρισης και να περάσει στον τελικό. Αντ’ αυτού; Έχασε το ματς στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων με μια… ζωγραφιά του Ζίφκοβιτς. Ο Μιτάι έκανε το λάθος, ο Ζίφκοβιτς είδε τον Τσιντώτα έξω από την εστία, το δοκίμασε από τα 30 μέτρα και του… έπιασε. Για ακόμα μια φορά η μονομαχία δικεφάλων στο Κύπελλο καταλήγει στην ασπρόμαυρη πλευρά και ο ΠΑΟΚ δίνει ραντεβού στον μεγάλο τελικό της 22ας Μαΐου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Ίνγκασον, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (77′ Μιχαηλίδης), Ροντρίγκο, Μπάμπα, Αουγκούστο, Σβαμπ, Ζίβκοβιτς (97′ Λύρατζης), Ουάρντα (87′ Τσιγγάρας), Σφιντέρσκι (77′ Κρμέντσικ).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι (88′ Κοσίδης), Νεντελτσιάρου, Λόπες (62′ Μιτάι), Βασιλαντωνόπουλος (88′ Νταντσένκο), Κρίστιτσιτς (62′ Τάνκοβιτς), Γαλανόπουλος, Σιμάνσκι (62′ Αλμπάνης), Μάνταλος, Ανσαριφάρντ.