Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Επετειακές Συναυλίες του Ηλία Ανδριόπουλου.

    

 

Ένα μουσικό αφιέρωμα με συναυλίες του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα προσφέρει στους τηλεθεατές η ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τιμώντας παράλληλα την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και των 25 χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.

Αύριο, Πέμπτη 18 Μαρτίου, 25 χρόνια ακριβώς από το θάνατο του νομπελίστα «Ποιητή του Αιγαίου» (18/3/1996) θα προβληθεί στις 21:30 η συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου που έλαβε χώρα στο Ηρώδειο το 1994 και στην οποία ακούγονται οι «Προσανατολισμοί» του Οδυσσέα Ελύτη, με κορυφαία ερμηνεύτρια του έργου την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την συμμετοχή της ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας της ΕΡΤ.

O Οδυσσέας  Ελύτης έγραψε τους «Προσανατολισμούς» αρκετά νέος, στην δεκαετία του 1930.  Ήταν η πρώτη του ποιητική συλλογή, η οποία εκδόθηκε το 1940, φέρνοντας μία ανατρο­πή στα ποιητικά πράγματα της εποχής.  Τα τολμηρά υπερρεαλιστικά στοιχεία που εισήγαγε, η νεανική φρεσκάδα, το άπλωμα τη φαντασίας στο συναίσθημα, στο όνειρο και στην εικόνα, του έδωσαν γρήγορα μία περίοπτη θέση στην λιγοστή συντροφιά των σημαντικότερων εκπροσώπων της Γενιάς του ‘30. Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά για τη μουσική μεταφορά του έργου: «Βλέποντας τους Προσανατολισμούς με την ματιά του μουσικού που αφήνεται να τον συγκινήσει η Ποίηση, θα έλεγα ότι πρόκειται για λυρικούς ερωτικούς ύμνους, που τραγουδιούνται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Είναι τα πετάγματα της ψυχής, που μας ταξι­δεύουν σε μία άλλη ονειρική πραγματικότητα, νεανική και αιώνια».

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου η ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, προβάλλοντας –μεταξύ άλλων– στις 22:00 τη συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου «Από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη έως τις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου», που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου τον Ιούλιο του 2013, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνευτές δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες του λυρικού τρα­γουδιού, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Θεοδώρα Μπάκα, ενώ η ορχήστρα αποτελείται από ένα αφαιρετικό σύνολο τριών λαμπρών μουσικών. Στο πιάνο ο Αχιλλέας Γουάστωρ, στο βιολοντσέλο ο Αλέξανδρος Μποτίνης  και στο μαντολίνο – μπουζούκι ο Ηρακλής Ζάκκας.

Μια αόρατη κλωστή δένει τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» με τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλ­βου.  Τα δύο αυτά έργα διαφέρουν μεταξύ τους αλλά τα διαπερνά το ίδιο μουσικό αίσθημα του λυρισμού, της νοσταλγίας και της ελληνικότητας.  Αυτά τα συναισθήματα που άνθισαν και γέν­νησαν την Επανάσταση του 1821 αναδεικνύει και η μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, επηρεα­σμένη από την σεμνή μορφή του Μακρυγιάννη και τον ρομαντισμό του Ανδρέα Κάλβου.

Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 21:30: «Προσανατολισμοί» του Οδυσσέα Ελύτη

Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 22:00: «Από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη έως τις Ωδές του Αν­δρέα Κάλβου»

 

Βουλή Τηλεόραση-Επικοινωνία

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα

Τηλ: 210- 3735035

Tv-epikoinonia@parliament.gr