Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Μεσσηνία: Ο σημαντικός ρόλος των Ντρέδων στην Ελληνική Επανάσταση

  

Με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας και πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας των Ντρέδων Μεσσηνίας κατά την προεπαναστατική περίοδο, την Επανάσταση, αλλά και κατά την Μεσσηνιακή επανάσταση, συγκροτήθηκε η Συντονιστική επιτροπή εορτασμού 200 χρόνων (1821-2021) στο Ψάρι του Δήμου Οιχαλίας.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής σχεδιάζουν σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων, όπου θα αναδειχθεί ο κεντρικός και εξαιρετικά σημαντικός ρόλος που έπαιξαν οι Ντρέδες στην Ελληνική Επανάσταση και όλων των ηγετικών φυσιογνωμιών Ψαραίων οπλαρχηγών που καθόρισαν την ιστορική αυτή περίοδο.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Ψάρι και στον δήμο Οιχαλίας αλλά και στον δήμο Καλαμάτας, στο δήμο Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας, όπου μεταξύ άλλων οι Ντρέδες συμμετείχαν στις μάχες, που διαδραματίστηκαν στις περιοχές αυτές και στην κατάληψη των κάστρων τους.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Συντονιστικής επιτροπής του Ψαρίου είναι και η υλοποίηση μιας ταινίας τεκμηρίωσης για την δράση των Ντρέδων στην επανάσταση αλλά και σε όλη την περίοδο της σκλαβιάς από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Τέλος ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι και:
*Διαδικτυακή ομιλία στις 23 ή 24 Μαρτίου,
*Διαγωνισμός ζωγραφικής και ποίησης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας με θέμα οι Πελοποννήσιοι ήρωες της επανάστασης
*Έκθεση κειμηλίων της επανάστασης
*Αίτηση για ονοματοδοσία οδού στην Καλαμάτα : οδός «Μάρκου & Αλέξη Ντάρα»

 .ertnews.gr