Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη καμπή η επιδημία – Προς παράταση οδεύει το lockdown

Κορωνοϊός: Προς παράταση το lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου - Πώς θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων  Μπορεί το 2020 να έφυγε παίρνοντας μαζί του τον πόνο και τη θλίψη που απλώθηκε παγκοσμίως εξαιτίας του πανδημικού ιού.

Η χώρα μας, όμως, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται και για αρκετούς μήνες του 2021, με τους τρεις “χειμωνιάτικους” που ξεκινούν από σήμερα να κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς η διασπορά του κορωνοϊού προβλέπεται να είναι εκτεταμένη, ειδικά εάν

παρατηρούνται φαινόμενα χαλάρωσης.

Με την κούραση από τα περιοριστικά μέτρα να είναι έντονη, το βλέμμα όλων είναι στην άρση του lockdown που, όπως όλα δείχνουν, όμως, θα καθυστερήσει, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη εξακολουθεί να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Χθες ανακοινώθηκε για μία ακόμη ημέρα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων, κοντά στα 1000 και συγκεκριμένα 932, αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας παραμένει βραδύς.

Ενα στα τρία περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική, που πλέον και μετά από ένα δίμηνο “διάλειμμα” εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά των νέων διαγνώσεων που ανακοινώνονται καθημερινά. Χθες, το Λεκανοπέδιο κατέγραψε 365 νέα περιστατικά κορωνοϊού. Βαρύ είναι το αποτύπωμα του ιού στη δυτική Αττική όπου εντοπίζονται 23,61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ και ο κεντρικός τομέας Αθηνών βρίσκεται στο “κόκκινο” με 106 νέες μολύνσεις χθες και 10,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Στην Αττική επιβαρυμένος είναι και ο Πειραιάς, όπου εντοπίστηκαν χθες 54 μολύνσεις (τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχονται σε 12,03).

Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες, τελευταία ημέρα του 2020, λιγότερα από τα μισά περιστατικά της Αττικής (150 νέα περιστατικά). Ο Εβρος, η Κάλυμνος, η Θάσος παρουσιάζουν ανησυχητική διασπορά. Επιπλέον, το Κιλκίς, η Ροδόπη, η Λέσβος, η Λάρισα καθώς και η Βοιωτία έχουν από τις περισσότερες καταγραφές κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Παράλληλα, με βασανιστικά αργό ρυθμό πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Μέχρι χθες, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 438. Ακόμη 50 θάνατοι προστέθηκαν στη θλιβερή λίστα με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανεβαίνει πριν φύγει ο χρόνος στους 4838.

Οι πρώτες ημέρες του 2021 θα συνοδευτούν από κρίσιμες αποφάσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η ισχύς του πανελλαδικού lockdown. Θεωρείται δεδομένο ότι θα λάβει παράταση με τις ελπίδες ανοίγματος να περιορίζονται προς το παρόν στα σχολεία και τους ειδικούς να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν βιαστικές κινήσεις.

Στο μεταξύ, ακόμη μια περιοχή προστέθηκε στο καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Από σήμερα τα ξημερώματα και έως τουλάχιστον την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, η τοπική κοινότητα Στροφής του δήμου Αρριαννών Ροδόπης μπήκε σε πιο σκληρό lockdown. Ειδικότερα, και μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Στροφής, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας. Επίσης, από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός Τοπικής Κοινότητας Στροφής, αναστέλλονται οι θρησκευτικές τελετές και αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων (λιανεμπορίου, λαϊκών αγορών κλπ).