Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Εθνικό Θέατρο: Live streaming ο «Γυάλινος Κόσμος» – H Λένα Παπαληγούρα μιλά για το ρόλο και τους φόβους της

  

Είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της. Μας έχει χαρίσει εξαιρετικές ερμηνείες, έχοντας μάλιστα διακριθεί με σπουδαία βραβεία.

Πριν από οχτώ χρόνια της απονεμήθηκε η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη ως η καλύτερη νεαρή ηθοποιός. Σήμερα, πιο δημιουργική και πιο ώριμη καλλιτεχνικά, μητέρα δύο αγοριών, επανέρχεται στη μεγάλη της αγάπη, στη θεατρική σκηνή.

Ο λόγος για τη χαρισματική ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα.

Τα τελευταία χρόνια την έχουμε συνδέσει -κι όχι άδικα- με το ρόλο της «Κατερίνας» στην ομώνυμη παράσταση που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Η παράσταση έχει διανύσει μια θριαμβευτική πορεία τα τελευταία χρόνια, με κοινό και κριτικούς να την εξυμνούν.

Οπως μάλιστα ομολογεί στον «Ε.Τ.» η Λένα Παπαληγούρα, «η Κατερίνα είναι ο ρόλος που με συντροφεύει καθ’ όλη την εξέλιξή μου και την ξεχωρίζω».

Για δεύτερη φορά συνεργάζεται με τον επίσης πολυσχιδή και ταλαντούχο Γιώργο Νανούρη στον εμβληματικό «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς.

Στις 23 Ιανουαρίου θα την απολαύσουμε σε live streaming απευθείας μετάδοση από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύοντας τη Λόρα στο αντιπροσωπευτικότερο έργο του Ουίλιαμς, που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική. «Πρόκειται για αυτοβιογραφικό έργο με βαθιά ανθρώπινη ευαισθησία, όπου η σκληρή πραγματικότητα εμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας.

Είναι ένα έργο που αγαπάω πολύ. Θεωρώ ότι το έργο δημιουργεί έδαφος ώστε ο θεατής να ταυτίζεται με τα νοήματά του ανακαλώντας στη μνήμη του την παιδική ηλικία, που πάντα μας καθορίζει», μας λέει η κ. Παπαληγούρα και μας ξεναγεί στην οικογένεια των Ουίνγκφιλντ στο μικρό διαμέρισμά τους στο Σεντ Λούις. Και από εκεί η συζήτησή μας ταξίδεψε στην Επίδαυρο, όπου το καλοκαίρι θα παίξει στο έργο «Ιφιγένεια Εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τη Χάρις Αλεξίου!

  • Πώς σας βρίσκει αυτή η συνθήκη της πανδημίας;

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη, πολύ δύσκολη και δυσάρεστη συνθήκη. Νιώθω όμως τυχερή και ευγνώμων που εργάζομαι σε μια τέτοια περίοδο, που ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο σκοτάδι, το Εθνικό Θέατρο, με αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια της υγείας μας, αναπτύσσει το ρεπερτόριό του μέσω του live streaming. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβα με μάσκα. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι αποστάσεις έχουν ενταχθεί στη σκηνοθεσία κι αυτό δημιουργεί μια εγγύτητα.

Οι συνθήκες Covid δεν αποτέλεσαν εμπόδιο, αλλά εντάχθηκαν στη δημιουργία προς όφελος της παράστασης και αυτό το οφείλουμε στον δημιουργικό σκηνοθέτη Γιώργο Νανούρη.

  • Υποδύεστε τη Λόρα, που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από παλιούς δίσκους και γυάλινες μορφές ζώων. Ποια είναι η Λόρα;

Η Λόρα είναι ένα πρόσωπο σπαρακτικό, έχει μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια κι έχει βιώσει την εγκατάλειψη.

Η ιδιαιτερότητα του βαδίσματός της τής έχει αφήσει τραύματα στον ψυχικό της κόσμο κι αυτό την κάνει απόμακρη. Η Λόρα είναι ένα κλειστό πρόσωπο που έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

  • Ποιες είναι οι σκέψεις σας μόλις λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή μετάδοση της παράστασης;

Δεν μπορεί τίποτα να αντικαταστήσει το θέατρο και τη μαγεία που γεννάει η θεατρική συνθήκη. Το live streaming είναι ένα μέσο που ήλθε στη ζωή μας για να μπορέσουν το κοινό και οι καλλιτέχνες να μη χάσουν την επαφή με την τέχνη, να επικοινωνούν.

Θεωρώ ότι η απευθείας μετάδοση είναι η πιο κοντινή συνθήκη για τη θεατρική πράξη ως προς το χρόνο, διότι μεταδίδεται η ζωντάνια της στιγμής σε σχέση με τη μαγνητοσκοπημένη παράσταση. Θεατές και ηθοποιοί νιώθουν ότι συμμετέχουν στη θεατρική πράξη την ίδια ώρα. Προσωπικά νιώθω λίγο περίεργα ότι θα παίξουμε σε άδειο θέατρο με κάμερες, αλλά ελπίζω αυτό να τελειώσει και να επανέλθουμε με γεμάτες πλατείες.

  • Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα στο χώρο του θεάτρου;

Θεωρώ ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαζομένων στο θέατρο και στις παραστατικές τέχνες. Ακόμα και με μειωμένη πληρότητα, πρέπει να εργαστούμε.

Το πλήγμα είναι τεράστιο από τον σχεδόν ένα χρόνο αδράνειας. Η τέχνη σε αυτές τις συνθήκες είναι παρηγοριά, είναι βάλσαμο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Εχω πίστη και θέλω να πιστεύω ότι θα επανέλθουμε σύντομα επί σκηνής και με κοινό.

  • Πώς είναι η καθημερινότητα μιας εργαζόμενης ηθοποιού με μικρά παιδιά;

Αισθάνομαι ήρεμη, αντλώ ζωντάνια από τα παιδιά. Ο ύπνος μου λείπει, αλλά έχω βοήθεια από το σύζυγό μου, που είναι πολύ τρυφερός πατέρας. Νιώθω ότι βρίσκομαι στην πιο ώριμη και δημιουργική μου φάση.

  • Τι σας φοβίζει στο σήμερα;

Η πανδημία μάς έκανε ως κοινωνία να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη.

Αυτό που με φοβίζει είναι η αρρώστια και τα επακόλουθά της, η απομόνωση και η μοναξιά. Ενας ακόμα φόβος είναι οι συνθήκες της απόστασης που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες να μη γίνουν συνήθεια!

  • Οταν γίνεσαι γονιός θεωρώ ότι εκτιμάς περισσότερο την παιδική ηλικία, τη σκέφτεσαι, αναπολείς στιγμές. Πώς ήταν η παιδική σας ηλικία;

Ισχύει. Οι αναμνήσεις μου είναι πολύ όμορφες και τρυφερές. Πήρα πολλή αγάπη και δίνω αγάπη…

  • Το καλοκαίρι ραντεβού στην Επίδαυρο;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων. Για πρώτη φορά θα παίξω στην Επίδαυρο έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, την Ιφιγένεια. Νιώθω πάρα πολύ ευγνώμων διότι θα είμαι με ανθρώπους που εκτιμώ πάρα πολύ.

info: «O Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Πρωταγωνιστούν: Αννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα, Αναστάσης Ροϊλός

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).

23/1. Ωρα έναρξης: 20:30

 eleftherostypos.gr/politismos