Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Εθνικό Θέατρο από τον Τηλεοπτικό Σταθ­μό της Βουλής των Ελλήνων. Μετά την προβολή των παραστάσεων «Χριστουγεννιάτικη Ιστορί­α» και «Μικρές Ιστορίες για Αγρίους» τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το αφιέρωμα συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο με δύο παραστάσεις: τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, που θα προβληθεί το Σάββατο στις 20:30 και τον «Πρίγκηπα και τον Φτωχό», που θα προβληθεί αντίστοιχα την Κυριακή στις 16:00.

Ο «Μισάνθρωπος», ένα από τα καλύτερα έργα του Μολιέρου, γεννά χαρακτήρες που δομού­νται αριστοτεχνικά σε μια δηκτική κωμωδία που αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς, ενώ ειρηνεύουν οι: Μ. Μαρμα­ρινός, Χρ. Λούλης, Δ. Παπανικολάου, Έλ. Τοπαλίδου, Έμ. Κολιανδρή, Κ. Αβαρικιώτη, κ.α. Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται και πως απορρίπτει τον δρόμο της αληθινής αγάπης, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.


 

Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός» είναι ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δι­καίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Η σκηνοθεσία του έργου ανήκει στη Σοφία Βγενοπούλου, ενώ ερμηνεύουν οι: Β. Αμπατζής, Μ. Γεωργιάδου, Κ. Πλεμμένος, Άν. Κλάδη, Μ. Κρητικόπουλος, Α. Μουστάκα, Ν. Παπαδομιχελάκης. Σε ένα μακρινό βασίλειο, δύο αγόρια, ολόιδια στην εμφάνιση, συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να αλλάξουν θέση: ο φτωχός που τον λέγανε Μίκυ ονειρευόταν μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια, ενώ ο Πρίγκιπας ευχόταν πάντα να μπορούσε να είναι ελεύθερος σαν ένας απλός υπήκοος. Έτσι λοιπόν ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τρομερές προκλήσεις στο νέο του ρόλο.  


Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με την προβολή των υπόλοιπων πέντε παραστάσεων από το Σάβ­βατο 16 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:00. Θα προβληθούν κατά σειρά τα έργα «Ο Άνθρωπος που Γελά» στις 16 Ιανουαρίου, τα «Μελίσσια» στις 23 Ιανουαρίου, ο «Τίμων ο Αθη­ναίος» στις 30 Ιανουαρίου, η «Απλή Μετάβαση» στις 6 Φεβρουαρίου και το «Απόψε Αυτοσχε­διάζουμε» στις 13 Φεβρουαρίου. Όλες οι ανωτέρω μεταδόσεις θα είναι διαθέσιμες για παρακο­λούθηση και από την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου. 

Φωτογραφίες από την Ελίνα Γιουνανλή, συνεργάτη φωτογράφο του Εθνικού Θεάτρου. 

Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία