Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Εβδομαδιαίες Προτάσεις

 







ΔEITE THN EΒΔΟΜΑΔΑ 18/1/2021 - 24/1/2021









Το Σύμφωνο Ναζί -Σοβιετικής Ένωσης:

Το Φιάσκο της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας

Δευτέρα, 18/1/21 στις 23:00







Τον Αύγουστο του 1939 υπογράφτηκε στη Μόσχα το Γερ­μανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή Σύμφωνο Ρίμπε­ντροπ-Μολότωφ. Το ντοκιμαντέρ μας αποκαλύπτει το πλούσιο παρασκήνιο της συμφωνίας, καθώς και την πλήρη αποτυχία Βρετανών και Γάλλων να την αποτρέψουν.










Η Ζωή μου στη Γερμανία του Χίτλερ:

Η Κατάληψη της Εξουσίας (1/2)

Τρίτη, 19/1/21 στις 23:00








Ντοκιμαντέρ του Ζερόμ Πριέρ. 1939: Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καλεί όλους τους Γερμανούς που εγκατέλειψαν το ναζιστικό καθεστώς διαφεύγοντας στο εξωτερικό να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Η ανταπόκριση είναι μεγά­λη. 260 χειρόγραφα, 20.000 σελίδες με προσωπικές μαρτυ­ρίες, έρχονται στο φως, συνθέτοντας μια μοναδική εικόνα της ζωής στη Γερμανία του Χίτλερ.










Τραγουδώντας την Ιστορία

Τετάρτη, 20/1/21 στις 23:00







Σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αναδεικνύοντας τη μουσική που τα συνόδευε και ταυτίστηκε μαζί τους στη συλλογική μας μνήμη.











Ρόουζ Βαλάντ: Η Κατάσκοπος της Τέχνης

Πέμπτη, 21/1/21 στις 22:00








Βοηθός στο Μουσείο Ζε ντε Πομ στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρόουζ Βαλάντ διακινδύνευσε τη ζωή της καταγράφοντας τη ναζιστική λεηλασία της τέχνης. Το ντοκιμαντέρ μας αποκαλύπτει την προσπάθεια που κατέβαλε, ώστε να σώσει 60.000 από τα 100.000 έργα τέχνης που κλάπηκαν από τους Ναζί.










200 Μέρες για να Ξαναχτίσεις τον Κόσμο (2/2) Παρασκευή,  22/1/21 στις 21.00








Nτοκιμαντέρ του Ζαν-Χριστόφ Ρόουζ (2005). Από τη Γιάλτα μέχρι το Βερολίνο και από το Βερολίνο μέχρι τη Χιροσίμα, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορική πάλη που έγινε μεταξύ των νικητών του Β' Παγκοσμίου Πολέ­μου, για την εξέλιξη του μεταπολεμικού κόσμου










Επίλογος

Παρασκευή,  22/1/21 στις 22.00








Ισραηλινή ταινία του Αμίρ Μανόρ με τους: Γιόσεφ Κάρμον, Ρίβκα Γκουρ, Εφράτ Μπεν-Ζουρ (2012).  Η Χαγιούτα και ο Μπερλ είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ισραηλινών, ρομαντι­κών μιας άλλης εποχής, οι οποίοι αδυνατούν να προσαρμο­στούν στο σήμερα. Γύρω τους η κοινωνία φθίνει, όπως φθί­νει και το ίδιο τους το σώμα. Αποξενωμένοι και εξαθλιωμέ­νοι νιώθουν αποκομμένοι από έναν κόσμο που διαρκώς με­ταβάλλεται. Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.










Μικρά Μαθήματα για Έναν Μεγάλο Κόσμο

Σάββατο, 23/1/21 στις 18:00







Εκπομπή με την καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, που προσεγγίζει κομβικά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας και αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε εξελίξεις, που επηρέασαν και επηρεάζουν έως σήμερα την ανθρώπινη μοίρα.










Σε Προσκυνώ Γλώσσα

Σάββατο, 23/1/21 στις 19:00








Εκπομπή με τον καθηγητή γλωσσολογίας Γιώργο Μπαμπι­νιώτη και τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα, που αναδεικνύει θέματα που άπτονται της γλωσσικής παιδείας και της σχέ­σεώς μας με την ελληνική γλώσσα.










Μελίσσια

Σάββατο, 23/1/21 στις 21:00








Θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σταμάτη με τους: Μπ. Αρβανίτη, Ν. Αρβανίτη, Κ. Βασαρδάνη, Μ. Κεχαγιόγλου, Ν. Κουρή, Ν. Χατζόπου­λο. Οι λεπτές ισορροπίες μιας μητριαρχικής αστικής κυψέ­λης των βορείων προαστίων διαταράσσονται από την έλευση μιας νεαρής κοπέλας.










Το Βιολί

Σάββατο, 23/1/21 στις 23:00







Ταινία του Φρανσίσκο Βάργκας με τους: Δον Άνχελ Ταβί­ρα, Νταγκομπέρτο Γκάμα, Γκεράρδο Ταρασένα (2006). Ο Δον Πλουτάρκο, πλανόδιος βιολιστής στο Μεξικό του '70 μαζί με τον εγγονό του Λούτσιο, βοηθά τον γιο του Γκενά­ρο, ο οποίος υποστηρίζει το ένοπλο κίνημα των ανταρτών ενάντια στην απολυταρχική κυβέρνηση. Όταν οι στρατιωτι­κές δυνάμεις καταλαμβάνουν το χωριό τους, ο Δον Πλου­τάρκο χρησιμοποιεί το βιολί του ως καμουφλάζ για να απο­σπάσει την προσοχή του αρχηγού του στρατεύματος.









Φοιτητιβίσματα

Κυριακή 24/1/21 στις 10:30








Ζώνη προβολής 15λεπτων φοιτητικών ντοκιμαντέρ, που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προ­γράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ.










Θησαυρός

Κυριακή, 24/1/21 στις 17:30








Νεανική ταινία σε σκηνοθεσία Μαρία Ναβάρο με τους Χασίντα Τσάβε, Ντίλαν Τσάβεζ, Λούκας Μπαρόσο (Μεξικό, 2017). Η Χασίντα μας αφηγείται την ιστορία των αδελφών της, από τη στιγμή που φτάνουν σ’ ένα ψαροχώρι στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό και ξεκινούν μαζί με τους καινούργιους ντόπιους φίλους τους το ταξίδι αναζήτησης ενός κρυμμένου πειρατικού θησαυρού, που είχε αφήσει πίσω ο Φράνσις Ντρέικ, αιώνες παλιότερα.