Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Μητσοτάκης : Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα – Αναβολή στο πρόστιμο των 500 ευρώ

  Μητσοτάκης : Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα – Αναβολή στο πρόστιμο των 500 ευρώ 

 

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μόνη εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές, όπου η αγορά θα λειτουργήσει με click away.

Παράλληλα, μετά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η αύξηση του προστίμου στα 500, το οποίο παραμένει στα 300.

Ανοίγει το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κανονικά σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές οι αγορές θα πραγματοποιούνται με click away.

Νωρίτερα σήμερα και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είχε δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Για την μετακίνηση στα μαγαζιά θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα το οποίο θα έχει δίωρη διάρκεια και σε αυτό το διάστημα θα επιτρέπεται η μετάβαση από δήμο σε δήμο.

«Είναι ίσως η ώρα, και εφόσον μας το υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πώλησης εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. […] Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση θα υλοποιήσουμε την πολιτική από Δευτέρα» είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, κατά την ενημέρωση που παρείχε για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέθοδος της παράδοσης εκτός έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική για ορισμένους κλάδους, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν μπορεί να αποτελέσει «υποκατάστατο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς». 

Αναβολή στο πρόστιμο των 500 ευρώ

Παράλληλα, μετά τις αντιδράσεις -εντός κι εκτός Βουλής- για την αύξηση του προστίμου για μη τήρηση των μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ, ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την απόφασή του, διατηρώντας το στα 300 ευρώ.

«Θα κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά, γιατί ο σκοπός δεν μπορεί να είναι κατασταλτικός αλλά συμμόρφωσης» είπε χαρακτηριστικά σε μια κίνηση καλής θέλησης, ωστόσο στη συνέχεια έκανε λόγο για δέκα ημέρες.

«Σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα την ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες».