Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΔΙΣΤΑΣΕ Η Ε. Ε. , ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ - «Ναι» στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 από την αμερικανική Γερουσία .

https://cdn.cnngreece.gr/media/cards/2020/12/11/607/main/5fd3c399b8c61.jpg  

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι γεγονός καθώς σήμερα η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400. 

Η Γερουσία στις ΗΠΑ

υπερψήφισε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ειδικότερα η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 και κατά της Τουρκίας για την αγορά από τη Ρωσία του οπλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο το οποίο έχει προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός από τις κυρώσεις στην Τουρκία περιλαμβάνει και την απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την αποχώρηση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία αλλά και πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο στήριξαν και 75 ρεπουμπλικανοί βουλευτές παρά το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει σε αρνητική ψήφο και είχε απειλήσει με βέτο.

Την Τρίτη είχε γίνει το πρώτο βήμα καθώς το νομοσχέδιο αυτό πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 335 ψήφους έναντι 78, κάτι που έστειλε ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει στάση σε αυτό το ζήτημα.

Η αγορά των S-400 αποτελεί εδώ και καιρό το “αγκάθι” στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία καθώς σύμφωνα με τους πρώτους τα S-400 δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στα αμερκανικά F-35 που αγοράσει η Τουρκία. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως από την πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω στην αγορά των ρωσικών S-400 ενώ εμφανίζεται ανοικτός και στην προμήθεια των αμερικανικών πάτριοτ.