Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος σε Μητσοτάκη: Ανοίξτε τις εκκλησίες, ο λαός δεν θα αντέξει

 Μητροπολίτης Πατρών σε Μητσοτάκη: Ανοίξτε τις εκκλησίες, ο λαός δεν θα αντέξει

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Πατρών κ. κ.  Χρυσόστομος ζητώντας να ανοίξουν οι εκκλησίες. 

Ο Μητροπολίτης αναφέρεται στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, μνημονεύει «την οδύνη των κλειστών εκκλησιών το Πάσχα» και επισημαίνει ότι «ο ορθόδοξος ελληνικός λαός δεν θα αντέξει έναν τέτοιο εορτασμό των Χριστουγέννων» αναφέρει το romfea.gr.

Ο κ κ Χρυσόστομος μεταφέρει το αίτημα του λαού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ώστε «τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας να λειτουργήσουν οι ναοί με συμμετοχή πιστών».

Παρόμοια επιστολή έχει αποσταλεί από τον Μητροπολίτη Πατρών και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, όπου και εγγράφως διατυπώνονται τα όσα είπαν στην συνάντησή τους στην Πάτρα και περί της ανάγκης εορτασμού των αγίων ημερών των Χριστουγέννων, με τη συμμετοχή πιστών στους Ιερούς Ναούς.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών.

*** Επίσης , 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία  σε όλη την Ελλάδα προβαίνουν σε γενική διαμαρτυρία για το κλείσιμο των εκκλησιών εν όψει μάλιστα της επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς τον  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους τους Ιεράρχες της Ελλαδικής επικρατείας διατυπώνουν έντονα το αίτημα χιλιάδων πιστών χριστιανών να ανοίξουν οι ιεροί Ναοί.

Η επιστολή επισημαίνει την μονομέρεια της Πολιτείας πού ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, ενώ αδιαφορεί για το πνεύμα, τις ανάγκες της ψυχής των πολιτών της: «Πώς να δεχθούμε την απαγόρευση αυτή, όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετάβαση στις αγορές τροφίμων, αλλά όχι στους Ναούς για την τροφή της ψυχής; Όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική σωματική άθληση ή για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι για τις ψυχές μας;», γράφουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία δημοσιεύουν στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο διαμαρτύρονται διότι, ενώ στις περισσότερες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Κύπρο) την περίοδο αυτή της πανδημίας οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, στην Ελλάδα παραμένουν κλειστές και απροσπέλαστες για τους πιστούς.

Και καταλήγουν με το επιτακτικό αίτημα: «Ζητούμε ανοιχτές εκκλησίες! Μη φυλακίζετε τις ψυχές μας».