Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ακαδημία Αθηνών: Δάσκαλοι ακρίτες, ποιητές και ένας πιανίστας στα τιμώμενα πρόσωπα για το 2020

  

Δάσκαλοι που εργάζονται σε ακριτικά νησιά, ποιητές και ερευνητές βρίσκονται ανάμεσα στους βραβευθέντες της Ακαδημίας Αθηνών.

Ωστόσο, η τελετή για την απονομή των βραβείων δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της παρούσας περιοριστικής κατάστασης και η επίδοση των παπύρων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Από την Ακαδημία επισημαίνεται πως όλα τα χρηματικά βραβεία έχουν αποδοθεί στους

τιμώμενους.

Μεταξύ των βραβευθέντων, στην τάξη των θετικών επιστημών είναι η αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 Δέσποινα-Ραφαηλία Μπενέτου (βαθμός πτυχίου: 9,69).

Το βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδιδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση, ποιητή απονέμεται στον Σταύρο Καρακωνσταντάκη για τη συλλογή του «Σκιάθος. Ποιητικός Τουριστικός Οδηγός -μετά χάρτου-» (Εκδόσεις Σμίλη, 2019).

Επίσης, το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για Ελληνα λυρικό ποιητή, στην κυρία Τασούλα Καραγεωργίου για τη συλλογή της «Η πήλινη χορεύτρια» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2019).

Στους βραβευθέντες της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών περιλαμβάνονται επίσης ο Χάρης Μελιτάς για τη συλλογή του «εξαιρέσεις» (εκδόσεις Μανδραγόρας, 2018) και ο νέος ταλαντούχος πιανίστας Γρηγόριος Ιωάννου.

Τέλος, στην τάξη ηθικών και πολιτικών επιστημών απονέμονται δύο Βραβεία Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ έκαστο, στους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, για την προσφορά τους στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγηση των νέων, Χρήστο Γαμβρέλλη, εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κω, και Αριστείδη Κελεπερτζή, εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο.

Το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση-σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας απονέμεται στο σωματείο «Ενωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», για την επί πολλά χρόνια προσφορά κοινωνικού, ανθρωπιστικού και πολιτιστικού έργου της, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής.