Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Αυριο οι ανακοινώσεις της Νίκης Κεαρμέως για «Λουκέτο» σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς από τη Δευτέρα

 

Μαραθώνια αποδείχτηκε η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τις αποφάσεις για το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διχασμός επικράτησε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων  και να υπάρχουν τρεις διαφορετικές εισηγήσεις. για την τελική απόφαση σχετικά με τα σχολεία.

Η πρώτη αφορά στο κλείσιμο των σχολείων στη Θεσσαλονίκης και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η δεύτερη στο κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και η τρίτη στο πανελλαδικό κλείσιμο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, οι λοιμωξιολόγοι ομόφωνα συμφώνησαν να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και επί ώρες συζητούσαν αν αυτό το μέτρο έπρεπε να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, η τελική εισήγηση είναι να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία, σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω δεδομένα, άλλωστε, οδήγησαν και στην αναβολή των ανακοινώσεων από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία δεν έδωσε το «παρών» τελικά στην τακτική ενημέρωση, αλλά γνωστοποιήθηκε ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις αύριο, Σάββατο.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει ότι αν χρειαστεί, θα κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ανησυχία για υπερμετάδοση στους χώρους του σχολείου, ωστόσο στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της κινητικότητας.

«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού», είχε τονίσει στις 29 Απριλίου 2020 ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο – που βλέπαμε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό – ο ίδιος είχε αναφερθεί εξονυχιστικά στη μετάδοση του κορωνοϊού από τα παιδιά με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων και την ανησυχία που υπήρχε στους γονείς για τον κορωνοϊό, στο πρώτο lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των σχολείων είχε διχάσει του ειδικούς, κάτι που έκανε γνωστό και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τις προηγούμενες μέρες και ειδικότερα στις 5 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί το νέο lockdown από τον πρωθυπουργό.

«Η επιτροπή διχάστηκε σε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε έντονα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους της τελικής επιλογής: «Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης. Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, αλλά από τη συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή» και συνέχισε: «Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση».