Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν στον τόπο… καραντίνας – Καμία μετακίνηση από νομό σε νομό – Κλειστά χιονοδρομικά και θέρετρα

 Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν στον τόπο… καραντίνας – Καμία μετακίνηση από νομό σε νομό - Κλειστά χιονοδρομικά και θέρετρα

Στον τόπο όπου βρισκόμαστε και περνάμε την καραντίνα φαίνεται πως θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος καθώς ακόμα και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου, δεν προβλέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι εορταστικές εξορμήσεις.

Οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή. Μάλιστα, όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

1) Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό

2) Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα

3) Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Την πόρτα της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στα τέλη Νοέμβρη έκλεισε χθες με θόρυβο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όσα μέτρα εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τις… δόσεις κανονικότητας λόγω των γιορτών τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης την 7η Δεκέμβρη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», ο κ. Πέτσας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να περιορίσουν αριθμητικά τον κύκλο των συναναστροφών τους, αποφεύγοντας να συναντούν πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας. «Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε, λέγοντας πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».

 

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στους ηλικιωμένους τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται να κάνει… Πάσχα, χριστουγεννιάτικα, επαναφέροντας ανάλογους περιορισμούς με το αναστάσιμο τραπέζι.

Στα… κορωνοχριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (για το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς τις 7 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς δε αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια. Προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση θα ανοίξουν τα μπαρ φέτος, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.