Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Στην ατζέντα επενδύσεις και αμυντική συνεργασία


Με στόχο την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, καθώς και της αμυντικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για διήμερη επίσκεψη, τη δεύτερη εντός του 2020, η οποία πραγματοποιείται και σε μία πλούσια σε εξελίξεις συγκυρία, στον απόηχο, μεταξύ άλλων, των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά και της συμφωνίας του Σεπτεμβρίου για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα ΗΑΕ και το Ισραήλ.

Στην ατζέντα θα βρεθεί και η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, ενώ τις συζητήσεις αναμένεται να απασχολήσει και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, ο οποίος επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται ένας πολύ πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ότι είναι μια χώρα συνδυαστικά ασφαλής, με ανεπτυγμένο δίκτυο συνδέσεων, γεωγραφικά ελκυστική, η οποία εφαρμόζει και πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει πως μόλις τελειώσει η πανδημία, η οικονομία της θα απογειωθεί.

Ηδη, από την προηγούμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Αμπου Ντάμπι, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε γίνει σαφής η στρατηγική επιλογή για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με έντονη εκ μέρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την πρόθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να συναντηθούν από κοινού με δύο από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά funds των Εμιράτων, το Mubadala Investment Co και το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA).

Οι τομείς στους οποίους έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον αφορούν στον τουρισμό, στο real estate, στην τεχνολογία αιχμής σε θέματα τροφίμων, στις κατασκευές και υποδομές και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.