Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Η νίκη της Δημοκρατίας και τα ελαφρυντικά – Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ  / eleftherostypos.gr

Η 7η Οκτωβρίου 2020 ήταν μία ιστορική ημέρα, με την ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει για πρώτη φορά στα χρονικά πως ένα πολιτικό κόμμα αποτελεί προκάλυμμα μίας εγκληματικής οργάνωσης.

Με την απόφαση πως επτά από τους πρώην βουλευτές του κόμματος αποτελούν διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, οι τρεις δικαστές ομόφωνα επιβεβαίωσαν το τεράστιο κατηγορητήριο για τις εγκληματικές δράσεις των μελών της Χρυσής Αυγής, τα κοινά στοιχεία στην οργάνωση των επιθέσεων, κοινές μεθόδους και

ενδυματολογία, την απόλυτη προσήλωση στην ιεραρχία της οργάνωσης και στην «Αρχή του Αρχηγού».

Ολα αυτά, αλλά και όσα ακόμη περιγράφονται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, επισφραγίστηκαν, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό (αφού σίγουρα θα υπάρξει έφεση από όσους κρίθηκαν ένοχοι), με τη βούλα της Δικαιοσύνης.

Διαφωνίες

Τα πεντέμισι χρόνια που έχει διαρκέσει η διαδικασία, οι δικηγόροι της πλευράς των κατηγορουμένων και αυτής των θυμάτων έχουν διαφωνήσει έντονα σχεδόν σε όλα τα νομικά θέματα που έχουν ανακύψει, όμως σίγουρα συμφωνούν πως το δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει το σημαντικότερο ζήτημα, κρίνοντας ενόχους όλους τους πρώην βουλευτές της οργάνωσης για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (7 ως διευθυντές και 11 ως απλά μέλη), όπως και τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους ως μέλη της.

Για αυτόν τον λόγο και η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κοιτάζοντας τον ουρανό με υψωμένες γροθιές φωνάζοντας «γιε μου, κερδίσαμε», αποτελώντας, αναμφίβολα, την πιο έντονη και φορτισμένη στιγμή της διαδικασίας. Παρ’ όλα αυτά, η μητέρα του δολοφονημένου μουσικού παρέμεινε συνεχώς στο ακροατήριο σε όλες τις αγορεύσεις που ακολούθησαν, όπου την Παρασκευή δέχθηκε την «επίσκεψη» της χήρας του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζιας, που της εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

Ελαφρυντικά

Ωστόσο, από το δικαστήριο υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν ακόμη, με πρώτο αυτό της χορήγησης ελαφρυντικών, με το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφασή του αύριο το πρωί στις 10:00. Προηγήθηκαν τρεις ημέρες κατά τις οποίες οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους επί των ελαφρυντικών, ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία, αφού σε όποιον δοθεί ελαφρυντικό επιβάλλεται μειωμένη ποινή, ακόμη και στο μισό της αρχικής ποινής.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία για την ανακοίνωση των ποινών και κατόπιν αυτή της χορήγησης αναστολών, ενώ υπάρχει και μία σειρά από διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως αποδόσεις κατασχεθέντων κ.λπ.

Το δικαστήριο έχει καταδικάσει ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης -πέραν των βουλευτών- και όλους τους δράστες που εμπλέκονται ως συνεργοί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων. Επίσης, καταδίκασε δύο από τους τέσσερις καταδικασθέντες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, όπου η κατηγορία μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Επίσης, καταδίκασε πολλά άτομα που εμπλέκονται σε άλλες επιθέσεις και είχαν καταδικαστεί ως φυσικοί αυτουργοί σε προηγούμενες δίκες, μεταξύ των οποίων τους δράστες της δολοφονίας του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν και κάποιους εκ των δραστών στις επιθέσεις σε «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» και αυτής σε αλλοδαπούς στην Ιεράπετρα. Συνολικά καταδικάστηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τρεις από τους «πυρηνάρχες» (όπως αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής), ενώ υπήρξαν και μέλη που καταδικάστηκαν χωρίς να υπάρχει εμπλοκή τους σε κάποια επίθεση της οργάνωσης, όπως μία αστυνομικός.

Οι ποινές

Σε ό,τι αφορά τις ποινές που απειλούνται για τα αδικήματα που υπήρξαν καταδίκες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινή ισόβιας κάθειρξης μόνο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, για την οποία καταδικάστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Για τους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι, ο Ποινικός Κώδικας (όπως αυτός αναθεωρήθηκε τον Ιούλιο του 2019) προβλέπει ποινή 5-15 ετών για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης και κάθειρξη 5-10 για τα απλά μέλη, ποινή 5-15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως επίσης και για τη συνέργεια σε ανθρωποκτονία, και ποινή 1-3 έτη για επικίνδυνη σωματική βλάβη – στην περίπτωση που δοθούν ελαφρυντικά, οι ποινές μειώνονται αναλόγως.

Η εισήγηση της εισαγγελέως, πάντως, είναι να δοθεί ελαφρυντικό σε όσους καταδικάστηκαν μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς εμπλοκή, δηλαδή, σε κάποια επίθεση της οργάνωσης) και σε αυτούς που καταδικάστηκαν μόνο για πλημμελήματα.

Από την έντυπη έκδοση eleftherostypos.gr