Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ο παρών Ολυμπιακός και η απούσα Ξάνθη

Ο παρών Ολυμπιακός και η απούσα Ξάνθη 

Η έντονη δραστηριοποίηση του Ολυμπιακού και σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πρωταθλητές έχουν βασική προτεραιότητα να διατηρήσουν τη δεδομένη ισχύ τους. Αυτή που πρέπει να ξαναβρεί η Ξάνθη για να επανέλθει γρήγορα στα «μεγάλα σαλόνια», γιατί εκπροσωπεί μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή.

Εν μέσω προετοιμασίας και μεταγραφικής περιόδου και λίγες ημέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Ομόνοια ή τον Ερυθρό Αστέρα στο Φάληρο για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός συνεχίζει παράλληλα τις προσπάθειες ενίσχυσης του δυναμικού του. Ασφαλώς αυτό που δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στους επιτελείς των «ερυθρολεύκων» είναι ο εφησυχασμός, ειδικά από τη ρεβάνς με τη Γουλβς κι έπειτα, οπότε άρχισαν να φεύγουν βασικοί παίκτες της φετινής ομάδας.

Ο Τσιμίκας ανακοινώθηκε από τη Λίβερπουλ στις 10 Αυγούστου και στις 18 ο παλιός γνώριμος Χολέμπας έριξε άγκυρα στον Πειραιά. Στις 17/8 ο Ελαμπντελαουί φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της Γαλατασαράι και στις 23 ο διάσημος Ραφίνια πατούσε το χορτάρι του «Καραϊσκάκης». Στις 31/8 ο Γκιγιέρμε εντάχθηκε στην Αλ Σαντ και στις 4/9 ο ικανότατος Πέπε υπέγραφε το συμβόλαιό του με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Όπως είναι εμφανές, όσο πάει και μειώνεται η χρονική απόσταση της αναπλήρωσης οποιουδήποτε κενού προκύπτει. Και αυτό είναι καλό τόσο για την εικόνα οργάνωσης του Θρύλου προς τα έξω όσο και για την ψυχολογία του κόσμου, που βλέπει την ομάδα να είναι δραστήρια και ετοιμοπόλεμη.

Βεβαίως ο Χολέμπας προορίζεται για μπακ απ του βασικού αντι-Τσιμίκα που αναμένεται να έρθει στο λιμάνι. Έπειτα, δεν μπαίνουμε στην κουβέντα περί ηλικιών, διότι και ο Χοσέ και ο Ραφίνια ήταν ακμαίοι και ενεργότατοι στις τέως ομάδες τους. Εξάλλου, οι μεταγραφές είναι «λαχείο». Δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν και πόσο τελικά θα προσφέρουν. Πολύ συχνά αυτό που αγοράζεις διαψεύδει τις προσδοκίες σου ή, αντίστροφα, τις ξεπερνά, εκπλήσσοντάς σε ευχάριστα. Και ας μη μας διαφεύγει τούτο: ένας 35άρης με καλή εξωγηπεδική ζωή, εντατική προπόνηση, προσοχή στο σώμα του και κυρίως μεράκι για το ποδόσφαιρο, βάζει εύκολα κάτω έναν χωρίς πάθος 20άρη, που τα μυαλά του είναι πάνω από το κεφάλι του και η οκνηρία του τον κάνει απρόθυμο για δουλειά και προσαρμογή στο ομαδικό σύστημα.

Χρόνια τώρα, επί εποχής Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός βρίσκει τις λύσεις, διατηρώντας την ισχύ του και ταυτόχρονα βάζοντας στο ταμείο άφθονο ρευστό από τις πωλήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του. Έτσι θα τις βρει και τώρα. Δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς άλλωστε, με τα εκατομμύρια να «σφυρίζουν» γύρω του, στους καιρούς της απόλυτης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου.

* Ο πρόσφατος υποβιβασμός της Ξάνθης σηματοδότησε το τέλος μιας αδιάλειπτης παρουσίας 31 χρόνων των Θρακιωτών στη μεγάλη κατηγορία. Πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες προς τη συγκεκριμένη, είναι γεγονός ότι μιλάμε για την επαρχιακή ομάδα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών (31) στην ιστορία της Α’ Εθνικής από το 1959 έως σήμερα, με πρώτο τον ΟΦΗ (42). Κατέχει επίσης το δεύτερο ρεκόρ σερί συμμετοχών (1989-2020), με πρώτο κι εδώ τον σύλλογο του Ηρακλείου (33, 1976-2009). Δεν είναι και λίγο ότι η Ξάνθη έχει προσπεράσει σε συνολικές παρουσίες ομάδες-θρύλους του ποδοσφαίρου μας όπως η Λάρισα, η Παναχαϊκή και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Θα λείψει η Ξάνθη από τη Σούπερ Λίγκα, αυτό είναι σίγουρο. Εκείνο που δεν χωρεί αμφιβολία επίσης είναι ότι επιβάλλεται να επιστρέψει αμέσως στην ανώτατη κατηγορία. Όχι μόνο λόγω «προϋπηρεσίας» και δυναμικής που προσδίδει στο πρωτάθλημα, αλλά και γιατί εκπροσωπεί ένα ευαίσθητο εθνικά γεωγραφικό διαμέρισμα, μια ακριτική περιοχή που πρέπει να είναι στον αφρό για ευνόητους λόγους…