Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ο… σταυροφόρος του φωτός (και το ραντεβού με το Οβάλ Γραφείο)

  Ο… σταυροφόρος του φωτός (και το ραντεβού με το Οβάλ Γραφείο) 

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

Μια αναμέτρηση… χαρακτήρων. Αν ο Τζο Μπάιντεν και η επικοινωνιακή μηχανή του Δημοκρατικού Κόμματος καταφέρουν να περάσουν στη βάση της αμερικανικής κοινωνίας το συγκεκριμένο πλαίσιο σύγκρισης με τον Ντόναλντ Τραμπ, εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα αποδειχθούν… παιχνίδι.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα. Τα ξημερώματα της

Παρασκευής, στον επίλογο του διαδικτυακού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν αποδέχτηκε και επισήμως το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρώην Αντιπρόεδρος της εποχής Ομπάμα δεν προσέφερε κάτι καινούριο με την ομιλία του. Έμεινε προσηλωμένος στο σενάριο, που τον θέλει να εμφανίζεται ως ο “θεραπευτής” της Αμερικής. Εκείνος που θα ενώσει μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, και θα θεραπεύσει τις πληγές που άνοιξε η εποχή Τραμπ.

Ο ίδιος παρουσίασε τον εαυτό του ως “σταυροφόρο του φωτός”. Ως εκείνον που θα κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το “σκοτάδι” το οποίο συνοδεύει την εποχή της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Στην πραγματικότητα, ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν να μετατρέψουν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου σε αναμέτρηση χαρακτήρων.  Μόνο που, ανάμεσα στο καλό και το κακό, υπάρχει πάντοτε το γκρίζο. Και ο Τζο Μπάιντεν, με πολλές δεκαετίες παρουσίας στην Ουάσινγκτον, έχει με τη σειρά του τις γκρίζες στιγμές του.

Καμία αμφιβολία για τη στρατηγική στόχευση Τραμπ να τις αναδείξει και να τις εκμεταλλευτεί… στο κόκκινο.