Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ξεκινά πάλι η ενημέρωση από Τσιόδρα–Χαρδαλιά - Έκτακτη συνέντευξη στις 18:00 σήμερα


Εδώ και μία εβδομάδα, από την περασμένη Τρίτη έχει ξεκινήσει η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα εντός της χώρας, και έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές σε κατάσταση … συναγερμού.

Τα 52 κρούσματα της περασμένης Τρίτης συνέχισαν όλες τις επόμενες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας να καταγράφουν ανοδική πορεία. Από την Παρασκευή «παγιώθηκαν» σε περισσότερα από 70, με εξαίρεση το Σάββατο που ξέφυγαν πάνω από τα 100 (110 στον αριθμό).

Για τις εξελίξεις, θα ενημερώσουν σήμερα στις 18:00 το απόγευμα με συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας.

Και ενώ δεκάδες από τα κρούσματα της εβδομάδας που συμπληρώνεται σήμερα εντοπίζονται σε συγκεκριμένες εστίες, δηλαδή το γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης καθώς και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, σημαντική είναι η διασπορά στην κοινότητα.

Στην Αττική στο διάστημα των επτά αυτών ημερών, δηλώθηκαν 133 θετικά στον Sars-CoV-2 περιστατικά. Τα 66 είναι τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, προμηνύοντας έναν ιδιαίτερα «δύσκολο» επιδημιολογικά μήνα τόσο για το Λεκανοπέδιο όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Η μαζική έξοδος του Δεκαπενταύγουστου και οι εκδηλώσεις, όπως οι λιτανείες, που συνοδεύουν τη γιορτή της Παναγίας, αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ιδιαίτερη περίοδο κατά την οποία η προσοχή των πολιτών πρέπει να είναι μεγάλη για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες μεταδόσεις.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες εστίες

Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό «φορτίο», συρροές κρουσμάτων από τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, σημειώνονται, επίσης, στην Καβάλα, που παρουσίαζε … κινητικότητα και πριν αποδειχθούν δεκάδες θετικοί στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, όπως και στη Μαγνησία.

Η Κρήτη και άλλα νησιά «μαζεύουν» περιστατικά και σιγά σιγά αναδεικνύονται σε σημαντικές «πηγές» μετάδοσης. Από την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες «πρωταγωνιστεί» το Ηράκλειο, ενώ και στα Χανιά δηλώνονται μεμονωμένα κρούσματα. Επίσης, η Λέσβος, η Εύβοια και η Κέρκυρα, αποτελούν περιοχές που περιλαμβάνονται στην καθημερινή γεωγραφική κατανομή των νέων περιστατικών. Στο νησί των Φαιάκων, μάλιστα, χθες δηλώθηκαν πέντε νέες μολύνσεις.

Οσον αφορά στις τουριστικές περιοχές, και η Χαλκιδική δηλώνει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες στη Χαλκιδική έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά κορωνοϊού.

Χθες, ο κορωνοϊός «απλώθηκε» σε 14 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η κατανομή βάσει των στοιχείων έχει ως εξής: 28 περιστατικά στην Αττική, εννέα στον Εβρο, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης, επτά στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα κρούσματα στην Καβάλα, πέντε στην Κέρκυρα, τρία στην Κορινθία, από δύο κρούσματα σε Εύβοια, Κυκλάδες, Χανιά, και από ένα κρούσμα σε Ευρυτανία, Ηράκλειο Κρήτης, Λέσβο, Μαγνησία, Πέλλα.