Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ REIS!

Της Λέττας Καλαμαρά 

Τύμπανα ελληνο-τουρκικού πολέμου βαράει ο Μητσοτάκης γράφοντας και αυτός την ιστορία του, μετά τον Αλέξη Τσίπρα και το νταούλι του. Τα ψιλά γράμματα της ευρωπαϊκής συμφωνίας - ασυμφωνίας  και της συγκέντρωσης του Νότου διαδέχεται η δημιουργία συνθηκών συρράξεως Ελλάδας - Τουρκίας αίφνης. Δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ το οποίο, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και επιφανείς Έλληνες διανοούμενους, είναι "εγκεφαλικά νεκρό". Μάλλον κάποιοι επιζητούν και το θεσμικό θάνατό του με μία χαριστική βολή στα νερά της Μεσογείου.

Τις πολεμικές προετοιμασίες με ανακλήσεις αδειών, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, και εκστρατείες πλοίων εκατέρωθεν, δεν συνοδεύουν πολιτικές δηλώσεις περιέργως του καθ' ύλη αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Παναγιωτόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θέλει κανείς να υποψιαστεί ότι ο Πόλεμος και η έκβασή του θα αφεθεί στα χέρια των στρατιωτικών και δη στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Φλώρο. Μία τόσο σοβαρή υπόθεση ενάντια στο συμφέρον της Συμμαχίας δεν μπορεί να έχει παρά μόνο τη σφραγίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου ομολόγου του και κανενός άλλου, ατόμου ή προπαρασκευαστικού συμβουλίου.

Οι πολιτικοί μας θα ήταν καλό σε μία ένδειξη της αποφασιστικότητας τους πέρα από τις συνεχείς κουβέντες για αμυντικές προμήθειες με μεγάλα κέρδη για λίγους και πολλά βάρη για πολλούς να έπρατταν και ορισμένες κινήσεις αυθημερόν. Όπως η αύξηση της θητείας στο εύλογο διάστημα των 18 μηνών, ώστε λόγια και πολιτικές πράξεις να συμβαδίζουν, θα ήταν η καλύτερη απάντηση σε κάθε πρόκληση εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Δεν θέλει κανείς να πιστέψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε πόλεμο με εικόνες ντροπιαστικές του παρελθόντος στο χώρο της άμυνας που επικράτησαν χωρίς εξήγηση.

Στην εποχή της μάσκας ζούμε και η εποχή των Ιμίων είναι πολύ κακόγουστη για να ξαναπαιχτεί στα κανάλια και δη τουρκικής ιδιοκτησίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γείτονας Τούρκος θα προχωρεί όσο έχει συμφωνηθεί, όπως ακριβώς το 1974 ή όσο του επιτρέπεται. Στον αφρό και η Κωνσταντινούπολη που κάποιοι με την τάφρο τους ήθελαν να την κάνουν να φαίνεται μακριά και ζούμε αναμφίβολα ιστορικές στιγμές φτώχειας και πατριωτισμού για μία Ελλάδα άλλη, ελπίζουμε πολύ καλύτερη. 

"Βυθίσατε το Χόρα" είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, "Βυθίσατε το Reis" ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μεταπολίτευση ίσως κλείνει όπως ξεκίνησε, με μία εθνική τραγωδία, με δράμα ή χωρίς, και τον ίδιο σκηνοθέτη, αν δεν αλλάξουμε ρότα στους ωκεανούς της ιστορίας...

Thedayaftergr