Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Σημάδια αποκλιμάκωσης: Τουρκικά πλοία επιστρέφουν στα λιμάνια τους – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις - Oruc Reis: Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε σεισμικές έρευνες

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας με NAVTEX σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα τουρκικά πλοία μετακινήθηκαν πίσω στις βάσεις τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αποχωρήσει από το Αιγαίο, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 15 πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, αλλά και πυραυλάκατοι που γυρίζουν στις βάσεις, στο Ακσάζ, στη Σμύρνη, αλλά και στα στενά.
Βέβαια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση και ο στόλος του πολεμικού ναυτικού διατηρεί τις θέσεις του, καθώς το Ορούτς Ρέις παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας και η παράνομη τουρκική Navtex θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι
και τις 2 Αυγούστου.
Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».


«Παιχνίδια» με το Orus Reis, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος το εξέδωσε την προκλητική NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου παίζει η Τουρκία.
Ενώ νωρίτερα υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης  και πληροφορίες πως μέρος από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που είχα συγκεντρωθεί ανοιχτά από το Καστελόριζο επέστρεφαν στις βάσεις τους, ήρθε ένα περίεργο tweet από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Η πρεσβεία της Τουρκίας λοιπόν στις ΗΠΑ αναφέρει στο tweet της πως «το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες». Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο tweet, «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Ωστόσο, όπως φαίνεται στο marine traffic, το τουρκικό ερευνητικό παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
Νωρίτερα ξεκίνησε η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πολεμικών προς τους ναυστάθμους. «Η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους» ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.