Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Κωνσταντίνα Νικολάκου "Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 για την Πελοπόννησο απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια "

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19.06.2020
Με την με αριθμ. 53/24.02.2020 απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε την συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, σε εφαρμογή του άρθρου 164 του Ν.3852/2010 και όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 97 του Ν.4555/2008.
Η επιτροπή απαρτίζεται από 13 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη, μεταξύ των οποίων, τρείς Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ιστορικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η Εντεταλμένη σύμβουλος κα. Μαργαρίτα Σπυριδάκου.
Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μεταξύ των άλλων,
αναφέρεται ως έργο της επιτροπής  η κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων για την κατάρτιση του προγράμματος δράσεων της Περιφέρειας καθώς και για τη δημιουργία λογότυπου, μηνύματος και ιστοσελίδας. Μετά την καταγραφή και αξιολόγηση όλων των προτάσεων θα ενημερωθεί σχετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα εγκρίνει και το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Η ανωτέρω επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, όπου ομόφωνα αποφάσισε και εξουσιοδότησε την Πρόεδρο της να προβεί σε ανακοίνωση ενδιαφέροντος προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για το λογότυπο και την ιστοσελίδα.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ως μέλος της επιτροπής, επεσήμανα ότι ο ρόλος της θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι «διακοσμητικός» και πως τα μέλη της θα πρέπει να ενημερώνονται για όλες τις πρωτοβουλίες του κ.Νίκα ή οποιουδήποτε άλλου που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε μόλις δύο ημέρες μετά, ότι ο κ.Περιφερειάρχης στη συνάντηση του, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»  κα.Γιάννα Αγγελοπούλου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη,  ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει ότι η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και ότι το έμβλημα και το λογότυπο της Περιφέρειας θα είναι η σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, επιδίδοντας μάλιστα και αντίγραφο της σφραγίδας, λέγοντας ότι έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη  κ.Παναγιώτη Λαμπρινίδη, διευθυντή του Εικαστικού Σχολείου της «Φάρις», του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας.
Για μια ακόμη φορά ο κ.Νίκας απαξιώνει τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αγνοεί τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και την θεσμοθετημένη γνωμοδοτική επιτροπή, προσβάλλοντας πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους συνεργάτες του και στη συνέχεια όλα τα μέλη της.
Καλούμε την Πρόεδρο της επιτροπής, Εντεταλμένη σύμβουλο κα. Μαργαρίτα Σπυριδάκου να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν ομόφωνα στη συνεδρίαση την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, ως έχει άλλωστε υποχρέωση.
Οι προτάσεις του κ.Περιφερειάρχη και για την έναρξη των εκδηλώσεων και για το λογότυπο που προτείνει, να συμπεριληφθούν στις υπόλοιπες προτάσεις που θα κατατεθούν προκειμένου να ληφθούν υπόψιν από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ο κ.Νικας, ότι δεν έχει  δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις μόνος του, όταν έχουν συγκροτηθεί  με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρμόδιες διαπαραταξιακές επιτροπές με συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο και έργο.
Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 για την Πελοπόννησο απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια και ανταλλαγή απόψεων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε λογικές και πρακτικές Διοίκησης τύπου «ενός ανδρός αρχή», οι οποίες έχουν αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι ξεπερασμένες αλλά και καταστροφικές.


Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου

                         Κωνσταντίνα Νικολάκου

Κωνσταντίνα Νικολάκου