Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Άρθρο Γ. Ψυχογιού για τα μέτρα της κυβέρνησης Για την επιβίωση των λίγων και ισχυρών

https://sfedona.gr/wp-content/uploads/2018/11/psyxogios.jpg

Ο Γιώργος Ψυχογιός θεωρεί ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια ώρα να οδηγήσει σε κλείσιμο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά διότι ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωση των λίγων και ισχυρών.
Πως διασφαλίζεται η επιβίωση των εργαζομένων; Πως την επόμενη μέρα θα επιστρέψουν στην εργασία τους με τους ίδιους όρους και τις ίδιες αποδοχές;

Οι τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης δείχνουν ότι η πολιτική της επιλογή είναι η επαναφοράς των συνθηκών γαλέρας. Συνθήκες που είχαν αναπτυχθεί και την περίοδο 2010-2014 και μάλιστα αυτή τη φορά με χειρότερους όρους.
Αντί να επιδοτήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Που επλήγησαν σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα, και να προστατέψει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, τους λέει ότι έχουν τρεις επιλογές. Η μια χειρότερη από την άλλη.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ή επιβίωση;

Η πρώτη είναι μείωση μισθών έως και κατά 20% αν οι εργοδότες τους δηλώσουν σε μειωμένο ωράριο. Δεν γίνεται όμως πουθενά λόγος για το ποιος και πως θα ελέγχει αν το ωράριο αυτό τηρείται ή όχι. Η απαξίωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Η αδρανοποίηση του ΣΕΠΕ. Ανάγκασε τους εργοδότες να μετατρέψουν, το 6ωρο σε 10ωρο και το 8ωρο σε 12ωρο.
Τώρα με αυτή τη ρύθμιση θα μπορούν να το κάνουν μειώνοντας και τις αποδοχές. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος λαμβάνει σήμερα 1000 ευρώ μισθό. Από την έναρξη των μέτρων θα μπορεί να λαμβάνει το 800 ευρώ. Από τα οποία όμως, τα 500 τα καταβάλει ο εργοδότης και τα 300 το κράτος.
Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα από Σεπτέμβρη, που σταματά η κρατική επιχορήγηση, η πραγματική μείωση μισθού να αγγίξει μέχρι και το 50%. Μόνο όριο ασφαλείας -μέχρι νεωτέρας- τον κατώτατο μισθό, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει στα 650. Επιπλέον είχε δρομολογήσει περαιτέρω αύξηση του στα 751 ευρώ μέχρι το 2021.
Η δεύτερη είναι η επιδοτούμενη ανεργία μέσω της αναστολής σύμβασης εργασίας. Με συγκεκριμένους όρους που υλοποιούνται μέχρι σήμερα, και η τρίτη η απόλυση.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που λέει ο σοφός λαός. Αυτές είναι οι δύο επιλογές που δίνει η Κυβέρνηση. Ανεργία ή κάτεργο.

Καταδικάζονται σε κλείσιμο οι επιχειρήσεις

Από την άλλη ο μεγαλύτερος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επίσης καταδικάζονται σε κλείσιμο. Η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% που είχε προετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετάχτηκε στον κάλαθο των άχρηστων.
Με το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι θα επανεξετάσει το θέμα τον Ιούλιο. Στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τις 205.000 επιχειρήσεις που μπήκαν σε αναστολή. Μόνο οι 53.000 κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στην πρώτη φάση. Εξαιτίας των αυστηρών όρων και της γραφειοκρατίας.Μάλιστα από αυτές μόνο 34.000 την έλαβαν μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη φάση από ό,τι είναι γνωστό θα γίνει με τους ίδιους όρους. Ωστόσο, δεν είναι κατανοητό πώς η Κυβέρνηση περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει κάπως την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Συναρτάται άμεσα από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου. Κάτι που δεν διαφαίνεται με βάση τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων και την επερχόμενη αύξηση της ανεργίας.
Από την άλλη πλευρά το Ταμείο Εγγυοδοσίας με προϋπολογισμό προγράμματος μόλις 3,5 δις. Θα στηρίξει εκ των πραγμάτων μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι οποίες έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να ετοιμαστούν κατάλληλα μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Τότε που ξεκινούν οι αιτήσεις. Τότε που και οι δανειακές υποχρεώσεις είναι αρκετά υψηλές. Έτσι ώστε να καλύψουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες το ποσό που έχει προβλεφθεί.

Τα πάντα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων

Ενώ βαίνουμε προς τη νέα δεκαετία χρονολογικά, η οικονομία επανέρχεται στην κατάσταση που βρέθηκε προ 10ετίας. Με τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο. Μόλις δύο χρόνια μετά το τέλος των περιορισμών των δανειακών συμβάσεων. Και ενώ είχε με κάποιο τρόπο αρχίσει η επανόρθωση της οικονομίας μετά την οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων. Η Νέα Δημοκρατία σκέφτεται μόνο πως θα ικανοποιήσει τους οικονομικούς κύκλους που τη στήριξαν. Όχι πως θα κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια σε μια επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Στην πολιτική όμως, όπως και στη ζωή, τα πάντα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
new-deal.gr