Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Χρ. Δήμας : Εγκρίθηκε από την Διυπουργική ΣΔΙΤ η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο ΧΡΩΠΕΙ




Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ συνεδρίασε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε ομοφώνως την ίδρυση της Πολιτείας Καινοτομίας, ένα project που εμπνεύστηκε και  «έτρεξε» ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας ο οποίος έκανε και την εισήγηση στην διυπουργική.

Άναψε λοιπόν το  «πράσινο φως» για  την δημιουργία «Κέντρου Καινοτομίας», μία εμβληματική δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην Διυπουργική  επιτροπή, προεδρεύει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης και συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας  Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ  Νίκος  Μαντζούφας.


Η πρώτη λοιπόν Πολιτεία Καινοτομίας γίνεται πραγματικότητα και θα εγκατασταθεί στις, επί 30 ετών εγκαταλελειμμένες αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 18 στρεμμάτων, σε ένα κτίριο που είναι αμιγώς συνδεδεμένο ιστορικά με την Έρευνα και Ανάπτυξή στην Ελλάδα. Η επένδυση αναμένεται να στοιχήσει περίπου 50 εκατ. Ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Η επένδυση αναμένεται να απασχολήσει περίπου 150 εργαζόμενους κατά την κατασκευή του Κέντρου Καινοτομίας, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο θα παραχθούν περίπου 2500 νέες θέσεις εργασίας.

Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, startup επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα project του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η δημιουργία του θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο χάρτη της Ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμισή της στους διεθνείς δείκτες  Καινοτομίας.