Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό



Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ για τις εξελίξεις

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον ελληνικό λαό, χαιρετίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους σε όλους εκείνους τους κλάδους που παραμένουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του λαού μας, δίνοντας ταυτόχρονα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.


Μένουμε στο σπίτι, όμως παραμένουμε δυνατοί, διεκδικητικοί. Δεν κάνουμε πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Ωστόσο, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σιωπήσουμε μπροστά στις πολύ βαριές ευθύνες που φέρνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για τα ελλειπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του λαού μας συνολικότερα, για την υποχρηματοδότηση και αποσάρθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και της πολιτικής προστασίας, τις τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ, αναλώσιμα και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, ελλείψεις που προκλήθηκαν από την πολιτική της ΕΕ, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, ώστε να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας μας πετσοκόβουνε την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και πλειοδοτούνε για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση την έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2019 η χώρα μας έρχεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία, δαπανώντας το 2,28% του ΑΕΠ, περισσότερα απο 4 δις ευρώ της για τους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποδεικνύεται πως η “ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών” και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχουν συνισταμένη το κυνήγι του κέρδους, βάζοντας στο στόχαστρο τους λαούς.

Mας ανησυχεί ιδιαίτερα η επέκταση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Ευρωατλαντικού Κέντρου Συντονισμού Ανταπόκρισης σε Καταστροφές, όπως αποτυπώθηκε στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2019, με διακηρυγμένο στόχο την ακόμη μεγαλύτερη παρέμβασή του σε “ζώνες ενδιαφέροντος”, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο άλλοθι σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στους λαούς.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα στους αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να συμβάλλουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες στην ικανοποίηση των αιτημάτων για:
  • επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό
  • άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί
  • να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών
  • να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού.
  • να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης κι αποφυγής της διασποράς του ιού στους προσφυγικούς καταυλισμούς
  • να ακυρωθούν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές ασκήσεις – καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Πολιτική Προστασία, να σταματήσει το χαράτσι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δoθεί για τις ανάγκες στην υγεία. 
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Αθήνα, 23 Μάρτη 2020

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ