Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: 130 νεκροί στην Ελλάδα και 27 νέα κρούσματα


Στους 130 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στα 2.490 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα κρούσματα είναι 27.
Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι με εξοπλισμό και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος κάθε δύο με τρεις ημέρες στους ασθενείς. Δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε όσους παρέμειναν στην κλινική.
https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2020/04/kliniki-peristeri-jpg-960x480.jpgΠαράλληλα το προσωπικό εκπαιδεύτηκε, έχουν ενημερωθεί όσοι επισκέφτηκαν την κλινική τις τελευταίες δύο εβδομάδες και συνεχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών.
«Η αμέλεια δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο μου είπε κάποιος σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.
Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.
Στην κλινική μετέβη σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της κλινικής.


Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα έχουν δείξει πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό:

  • καρδιοπαθείς
  • χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι (εκτός το άσθμα)
  • διαβητικοί
  • νεφροπαθείς
  • υπερτασικοί
Σταδιακά όσο μπορούμε να αποκτήσουμε ανοσία στον ιό μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Νομίζω ότι τους επόμενους δύο μήνες, ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα, να διατηρήσουμε την πετυχημένη πορεία μας σαν λαός» κατέληξε.

Παράταση άδειας ειδικού σκοπού

Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


«Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα κρούσματα στις κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό.
«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.
«Θέλει πάρα πολύ προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση, να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Γι αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν είμαστε απάνθρωποι. Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα» επεσήμανε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «υπογραμμίζω κάθε λέξη του κυρίου καθηγητή. Κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αμέλεια, όχι μόνο σε αυτές τις δομές, η δουλειά είναι να δημιουργούνται δεδομένα για να μην γίνει διασπορά στην κοινωνία. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης, 16 άτομα προσωπικό προχωρούσαν μέσα στη νύχτα για να μην χαθεί ούτε μία ώρα.
Από τη διαδικασία ιχνηλάτησης για την κλινική Ταξιάρχαι, προέκυψαν 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Επίσης 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής τέθηκαν σε καραντίνα.
Στην κλινική Κασταλία όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά και έχουν δοθεί οδηγίες για τα μέτρα προστασίας των τροφίμων.