Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα, 2.576 συνολικά και 139 θάνατοι

Viral το νέο τραγούδι για την συνήθεια των 6: Βλέπω Τσιόδρα, Χαρδαλιά και δεν θέλω άλλα αντισηπτικά -
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι  υπάρχουν 3.162.000 κρούσματα παγκοσμίως, 975.000 έχουν αναρρώσει και 219.287 θάνατοι.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα  υπάρχουν: 10 νέα κρούσματα, 2.576 συνολικά και 139 θάνατοι. 589 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, 41 διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία 67 ετών, 71 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ και 1 ένας νέος ακόμη καταγεγραμμένος θάνατος».
Στη συνέχεια τόνισε: «Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική ροή κρουσμάτων, εμείς γλυτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς απώλειες. Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί».

Ο κ. Τσιόδρας για τη χρήση μάσκας είπε: «Tα δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι. Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα ΜΜΕ είναι ένα σημαντικό μέτρο. Λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας – μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας».
Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τσιόδρας είπε:  «Η νέα νόσος και παιδιά- οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, ηπιότερα συμπτώματα, παιδιά με σοβαρή νόσο κάτω από 1%, κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, κολλάνε 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη – δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα, τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα».
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, κομμωτήρια και νοσοκομεία γνωστοποίησε σήμερα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα και τον σχεδιασμό για “την επόμενη μέρα” της ΄άρσης των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός η μη συμμόρφωση στο παραπάνω μέτρο συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους 150 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Tα θετικά αποτελέσματα μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 
Θέλω να τονίσω ότι ο ιός παραμένει ΕΔΩ και δεν υπάρχει δεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο. Η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο. Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι την Κυριακή.  Συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά θα κάνουν την προσπάθεια δυσκολότερη Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής- δεν επιτρέπεται να πάμε στο εξοχικό ή στο χωριό. Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Τα στάδια άρσης των μέτρων έχουν χρονική απόσταση για να μπορεί να αξιολογείται η κατάσταση- κάποιες περιοχές θα τεθούν σε καραντίνα αν υπάρξει νέα εστία διασποράς του ιού. Τίποτα δεν τελείωσε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο. Το να βγούμε και να είμαστε ασφαλείς είναι πιο σύνθετο».