Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες τα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις παικτών και στελεχών ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Football League μπαίνει κάποιος άμεσα στο κλίμα μάχης και αγωνίας που κυριαρχεί τόσο στις πρώτες όσο και στις τελευταίες θέσεις. Η έκφραση «τελικός για την άνοδο» και για την παραμονή αντίστοιχα, χρησιμοποιείται κατά κόρον από ποδοσφαιριστές και
προπονητές και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την κατηγορία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολή, αφού άλλωστε βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
«Μόλις», για όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενων και των δύο πρώτων Ελληνικών κατηγοριών, όπου η δράση θα συνεχιστεί όπως κάθε χρόνο μέχρι τον Μάιο. Όχι όμως και στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, με την Αγγλική ονομασία Football League, από τη στιγμή που έχουν απομείνει όλες και όλες τέσσερις αγωνιστικές για το φινάλε της σεζόν !
Μέσα στον Μάρτιο, δηλαδή, πρόκειται να ολοκληρωθεί επαγγελματική κατηγορία, αφήνοντας τους εργαζόμενους στους συλλόγους άπραγους να παρακολουθούν τους συναδέλφους τους εντός και εκτός συνόρων να αγωνίζονται για δύο επιπλέον μήνες, ως τον Μάιο. Το ίδιο ισχύει και για τους φιλάθλους, που με τη σειρά τους θα σταματήσουν να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα και θα περιμένουν περίπου έξι μήνες για να επανέλθουν με τη σειρά τους στις κερκίδες. Και η κατηγορία αυτή διαθέτει δημοφιλείς ομάδες της επαρχίας όπως τα Τρίκαλα, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Νίκη Βόλου, η Καλαμάτα, αλλά και από την Αθήνα, όπως ο Ιωνικός και το Αιγάλεω.
Όλα τα παραπάνω, απόρροια της… διαβόητης αναδιάρθρωσης που έγινε το περασμένο καλοκαίρι «στο πόδι» από την πρώην ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Μια αναδιάρθρωση που δημιούργησε μία επιπλέον επαγγελματική κατηγορία, με περιορισμένο αριθμό ομάδων, όπως και στις υπόλοιπες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν προβλέφθηκε καν η διαδικασία πλέι οφ και πλέι άουτ για να δοθεί παράταση και σε χρόνο, αλλά και σε αγωνία.
Ο λόγος είναι πως πρόκειται για κατηγορία… μίας χρήσης, αφού πολύ σύντομα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νέο πλάνο αναδιάρθρωσης με την προοπτική να μπει μια τάξη στις ανισορροπίες που έλαβαν χώρα στη φετινή μεταβατική περίοδο. Για την ώρα, ωστόσο, αυτή που την πληρώνει είναι η Football League που διεξάγεται με την μορφή «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», θύμα και αυτή των «σωτήρων» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που όποτε αποφασίζουν να δράσουν προς όφελός του, πάντα βρίσκουν τον τρόπο να τα κάνουν χειρότερα από ότι ήταν πριν.

Στράτος Διακουμόπουλος / fosonline.gr