Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

74 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και στους 28 οι νεκροί – «Καμπανάκι» Τσιόδρα για τα τεστ (video)

νέα κρούσματα κορονοϊού



Παρά τα αυστηρότατα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, δεν περνά πέρα που να μην έχουμε νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
Βεβαίως τα μέτρα θα “φανούν” αργότερα αν συνυπολογίσουμε την περίοδο επώασης του ιού, συνεπώς όλοι ελπίζουν να “πιάσουν τόπο” και να μην ζήσουμε και στην χώρα μας τις δραματικές καταστάσεις που ζουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. 
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, να παίρνει την… συνηθισμένη θέση του.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 74 νέα κρούσματα κορονοϊού και συνολικά 966, ενώ ο κατάλογος των νεκρών αυξήθηκε, αφού ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως οι θάνατοι είναι πλέον 28.
23 άνδρες και 5 γυναίκες έχασαν την “μάχη”, με υποκείμενα νοσήματα να εντοπίζονται στο 89% των θανόντων.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 66 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 65 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι, με το 86% αυτών να είναι άνδρες και τους περισσότερους να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας πως “σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.
Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα
Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.
Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.

Χαρδαλιάς: Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο

«Δεν υπάρχει χώρος για εφυσηχασμό, όλοι κάνουμε θυσίες» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.
«Πρέπει να ακολουθούμε σωστά τους κανόνες», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και είπε πως στα επόμενα 24ωρα θα έρθουν πτήσεις από ξένες χώρες με υγειονομικό υλικό.
«Η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται σε 13 περιφέρειες. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή. Τα δεδομένα είναι στο τραπέζι κάθε μέρα, συζητάμε και αναλόγως κάνουμε προτάσεις. Δεν είναι ώρα για εικασίες και σενάρια. Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, όσο ακραίο και αν είναι», είπε.
Για τον περιορισμό της κυκλοφορίας είπε πως επιβλήθηκαν περισσότερα πρόστιμα και «η συμμόρφωση είναι απαραίτητη. Κάθε αναίτια μετακίνηση υπονομεύει την προσπάθειά μας».
«Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις τις καραντίνες αλλά οι δυνάμεις μας είναι σε επαγρύνηση» είπε.
«Δίνουμε έναν πόλεμο ενάντια στην πανδημία και δεν δικαιούμαστε να χάσουμε. Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές. Μένουμε σπίτι για να κερδίσουμε τον πόλεμο, για να επιστρέψουμε στη ζωή μας. Μένουμε αδιαπραγμάτευτα στο σπίτι», κατέληξε.