Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: 5 νέα κρούσματα του ιού – Στους 89 το σύνολο στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: 5 νέα κρούσματα του ιού - Στους 89 το σύνολο στην Ελλάδα
Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως η  κατάσταση του 66χρονου  ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Συναγερμός για τα 4 «ορφανά» κρούσματα – Τα νέα μέτρα 

Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης είναι η γενική σύσταση του υπουργείου Υγείας, ενώ λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, που μέχρι χθες μετρούσε 84 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα τέσσερα εκ των οποίων «αχαρτογράφητα», χωρίς γνωστή την προέλευσή τους.
Η αναστολή όλων των συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με περισσότερα από 1.000 άτομα είναι ανάμεσα στα νέα μέτρα. Αντίστοιχα, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς τη Βόρεια Ιταλία τουλάχιστον έως τις 23 Μαρτίου.
Η Αριστοτέλους και οι ειδικοί της Δημόσιας Υγείας εστιάζουν στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Για αυτό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να παραμείνουν σπίτι τους.
Παράλληλα, συστήνεται με έμφαση στους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια, σε εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και το συγχρωτισμό.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα έως και 30 Ιουνίου 2020.
Επιπλέον, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, στα κέντρα αποκατάστασης, στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και τις μονάδες τεχνητού νεφρού. Μεταξύ των μέτρων και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης (π.χ. δημοτικά συμβούλια).
Αχαρτογράφητα
Τη χθεσινή ημέρα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 11 πολίτες με κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 84. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, ενώ ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, πιθανόν και σε διάστημα δύο εβδομάδων από σήμερα.
Ανησυχία πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των κρουσμάτων τα τέσσερα, όλα στην Αθήνα, είναι «αχαρτογράφητα». Πρόκειται, δηλαδή, για περιστατικά που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, δεν αποτελούν επαφή κάποιου επιβεβαιωμένου κρούσματος ούτε έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία και μετά από επιδημιολογική επιτήρηση που έγινε σε νοσοκομεία αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων από τον ΠΟΥ σχετικά με το τι ορίζεται ως κρούσμα εντοπίστηκαν. Η ιχνηλάτηση των επαφών τους συνεχίζεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, τα 56 προέρχονται από επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Οι 47 είναι μέλη της εκδρομής που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους στις 27/2 και οι εννέα στενές επαφές τους. Από το σύνολο των 84 κρουσμάτων, τα 27 νοσηλεύονται, με ένα εξ αυτών να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Πρόκειται για τον 66χρονο από τον οποίο έγινε γνωστή η «είσοδος» του ιού στην Ελλάδα από το Ισραήλ. Οι υπόλοιποι 57 θετικοί στον κορωνοϊό είναι σε καλή κατάσταση, με ήπια ή ελάχιστη συμπτωματολογία, σε κατ’ οίκον απομόνωση. Οπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, οι 81 είναι ελληνικής καταγωγής και οι τρεις ξένης υπηκοότητας – ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Ισραήλ και δύο μέλη της οικογένειάς του. Ανάμεσα στα 84 περιστατικά, είναι και δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της «ασθενούς μηδέν» στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.
Οσον αφορά στη «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων, τα περισσότερα είναι σε Ηλεία και Αχαΐα, ακολουθούν Αττική και Θεσσαλονίκη, ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί στη Μυτιλήνη και πρόκειται για επαφή επιβεβαιωμένου περιστατικού και ένα κρούσμα στην Εύβοια (επίσης επαφή).
Εξακολουθεί να μην υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Η διασπορά βέβαια του ιού προβλέπεται μεγάλη, ωστόσο τα μέτρα -τα οποία θεωρούνται από τους ειδικούς ως λίγο πιο αυστηρά σε σχέση με τη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα- εκτιμάται ότι την έχουν καθυστερήσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός τους και να μπορούν να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άλλωστε, που περιλαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα προβλέπει αναγκαστική διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, εάν χρειαστεί.
Παράλληλα, στο «κάδρο» της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι πληθυσμοί των προσφύγων, των αστέγων και των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέο βίντεο με σαφείς οδηγίες προς όλους τους πολίτες και προς τις ευπαθείς ομάδες σχετικά με την αυτοπροστασία τους και τι να κάνουν εάν εμφανίσουν συμπτώματα.
Εισαγγελική παρέμβαση
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες κυκλοφορούν πολίτες στους οποίους έχουν δοθεί οδηγίες να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν τις επαφές λόγω κορωνοϊού.
Ο δήμαρχος Πύργου έκανε τις πρώτες καταγγελίες μετά το τέλος της σύσκεψης για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, σημειώνοντας ότι «κυκλοφορεί κόσμος οι οποίοι είναι φορείς και μεταδίδουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα».
Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για συγγενείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τους ασθενείς που επέστρεψαν από την εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
 ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
1.Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
2.Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για αύριο στο ΟΑΚΑ- όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.
3.Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
4.Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρίες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • Ασθενείς άνω των 70 ετών
  • Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
  • Ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από το γιατρό τους    
eleftherostypos.gr/