Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Πολεμώντας ...τα κύματα.... Γράμμα από τα Μαυρα Λιθάρια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgib9BRvDc7uRuY_BHsoCjJqqFoVHSdT3w7UueeR9jDG2rItdSxQhrEEYYBVt-RIitgbpymZCHfSevlIxyjOGrjYUZF499zks6lh4U064yYd3ImJz9jXk-aJwjPeUqPFuY_AgdyZXOI1bw/s280/mayralitharia4.png

Του Νίκου Ζάβαλη
σκέψεις για έργα που γίνονται στη θάλασσα
και προτάσεις ,για εκμ/ση της θάλασσας



Αρχισαν - επί τέλους - έργα προστασίας των σπιτιών και του δρόμου από τα κύματα της θάλασσας.
Τα έργα ξεκίνησαν από της προηγούμενη ηγεσία της περιφέρειας και συνεχίζονται πιό δυναμικά από την τωρινή ηγεσία...Προχωράνε πρώτα στα σημεία εκείνα που έχουν περισσότερο κίνδυνο..
Ηδη έχουν ξεκινήσει από τα Μαύρα Λιθάρια ,την Κάτω Πεταλού και
προχωράνε.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkm78Lx1aLVzD8BgScbKnO7ULp0ulb1yetIBy5NXu7VECYy5QFzR_zc9vNrbJvPH5yKTbBtaAFtgFYUyfQnKveU8_ly4nvlHGLPWlVb5TpQ0XENknyhrXb0ugYJ-xEqNdsH08qwsOxo4nH/s1600/mayralitharia+kor+orizontes.jpgΕπί τέλους κατάλαβαν ότι η θάλασσα είναι πηγή της ζωής και από εκεί μπορεί νάρθει η σωστή ανάπτυξη...
Ο Ερντογάν ,στην αντίπερα όχθη σε ωρισμένα σημεία έχει επιχωματώσει τη θάλασσα σε βάθος πολλών χιλιομέτρων ,έχει φτιάξει ξενοδοχεία κλπ.και έχουν μεγάλη ανάπτυξη οι περιοχές αυτές.
Μάλιστα μερικές βραχονησίδες τις έχει αναπτύξει με μαρίνες κλπ έργα ,πολλές έχει πουλήσει σε μεγιστάνες του πλούτου και πολλές έχει ενοικιάσει  ...Και η Τουρκία έχει πολύ λίγες βραχονησίδες!
Πριν μερικές δεκαετίες ,μας δίδασκε ένας καθηγητής στην Ανωτάτη Εμπορική  ,την ΑΣΟ&ΕΕ ,ότι οι ακτογραμμές της Ελλάδος ,συμπεριλαμβανομένων των νησιών και βραχονησίδων ,έχουν μεγαλύτερο μήκος από την ακτογραμμή ολοκλήρου της Αφρικής  και συμπλήρωνε:"εδώ είναι το μέλλον της ανάπτυξης".!
Δεν νοείται σε όλη της ακτογραμμή του Δήμου μας ,να μην υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρίνες για υποδοχή  των γιώτ κλπ σκαφών.
Υπάρχουν αρκετά σημεία που είναι η θάλασσα αβαθής και μπορούν να κατασκευάσουν μαρίνες.
Που θα βρούνε πέτρες;;;Μα ακριβώς απέναντι είναι τεράστιοι βράχοι,που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Απότι γνωρίζω η περιοχή "Τρανός άμμος" είναι σχετικά αβαθής η θάλασσα και μπορεί να γίνει μαρίνα.
Η ανάπτυξη θα είναι μεγάλη ,ακόμα πιό μεγαλύτερη από τον προαστιακό ,που λένε ότι έρχεται ,αλλά ...δεν έρχεται...
Αν γινότανε αυτό σκεφθείτε τι ανάπτυξη θάχει ,όχι μόνο η παραλία ,αλλά και η ορεινή Κορινθία ,το Σαραντάπηχο ,τα χωριά της Ευρωστίνης και όλα τα ορεινά χωριά...
Πριν του Β΄παγκοσμίου πολέμου ,ερχόταν για διακοπές ,ο πιό πλούσιος άνθρωπος της εποχής εκείνης ο Φαρούκ ο βασιλιάς της Αιγύπτου.
Οι παπούδες  μας και προπαπούδες μας ,τότε,μετέφεραν τον Φαρούκ και την πολυπληθή συνοδία του ,με τα μουλάρια τους και με μεγάλη αμοιβή, στο Σαραντάπηχο.Πλέον τούτου είχαν φτιάξει και αεροδρόμιο ,που έχει καταστραφεί.
Γιατί δεν το ξαναφτιάχνουμε;;;
Ξέρουμε ότι ανάμεσα των δημοτικών συμβούλων σήμερα,υπάρχουν αρκετοί που γνωρίζουν άριστα την διαδικασία ,και χρηματοδότηση των έργων και μπορούν να κάνουν "πρόσκληση ενδιαφέροντος " για υποψήφιους επενδυτές.
Γιατί δεν το κάνουμε και ασχολούμαστε μόνο με τα σκουπίδια;;;;;;;;;;;;;;
Παρατηρούμε ,ότι κάθε χρόνο καθαρίζουν τα ποτάμια και ρέματα ,για να προστατευθούμε από τις πλημμύρες.Καλά κάνουν και μπράβο τους!!!
Τότε γιατί λένε μερικοί ,"γιατί κάνουν έργα στη θάλασσα ,αφού τα κύματα θα τα χαλάσει;;;"
Η απάντηση είναι :"θα τα ξαναφτιάξουμε " ,όπως και τα έργα στα ποτάμια γίνονται συνέχεια.
Αλλωστε πρέπει να καταλάβουμε ότι τα έργα θέλουν συντήρηση ,πράγμα το οποίο οι προηγούμενοι δήμαρχοι δεν το είχαν καταλάβει ,χαλάγανε τα έργα από το κύμα και δεν τα συντηρούσαν,με συνέπεια πολλά έργα που γίνανε στη θάλασσα να είναι τώρα "κρανίου τόπος",π.χ. Λυκοποριά ....
Πολλοί που έχουν σπίτια στη θάλασσα ,παραπονιούνται και επικαλούνται το Σύνταγμα που λέει ότι όλοι είμαστε ίσοι.
Γιατί λοιπόν ,λένε ,"αντιμετωπίζονται διαφορετικά αυτοί που έχουν τα σπίτια τους ,δίπλα στα ποτάμια,και εμείς ένα λιθαράκι δεν μπορούμε να βάλουμε στα σπίτια μας,για προστασία από τα κύματα γιατί  το απαγορεύει το Ηρωϊκό Λιμενικό μας ";;;;!!!
Και ένα συγκηνητικό και ευτράπελο μαζί !
Ο Γιάννης 92 χρονών πλήρωσε και έριξε μερικές πέτρες στη θάλασσα για να προστατέψει το μικρό του σπίτι στα Μαύρα Λιθάρια  Του έβαλαν πρόστιμο κάπου 10.000 ευρώ ,που μαζί με τόκους έφθασε τα 15.000 ευρώ.Φυσικά δεν είχε τόσα λεφτά.
Ελεγε: "μην ανησυχείτε θα στείλω τσεκ ,από την άλλη ζωή..."
Εν τω μεταξύ πέθανε ,και δεν ξέρω αν τους έστειλε το τσεκ!!!!!!!!!
 
Νίκος Ζάβαλης