Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική – Φόβοι για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική – Προειδοποίηση για τσουνάμι | in.gr
Πολύ ισχυρός σεισμός  7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Καραιβική, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κούβα και την Τζαμάικα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κούβας και Τζαμάικας, και τις νήσους Κέιμαν. Συγκεκριμένα, 122 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Λουτσία στην Τζαμάικα, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.


H αρχική εκτίμηση του USGS ήταν 7,3 βαθμοί.

Ο σεισμός σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό, είχε μέγεθος 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.
Μετά την ισχυρή δόνηση, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Τζαμάικα, την Κούβα και τις νήσους Κέιμαν.
«Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι προβλέπονται για ορισμένες ακτές», λένε οι ειδικοί
«Κύματα τσουνάμι ύψους 0,3-1 μέτρο είναι πιθανά για τις ακτές του Μπελίζ… της Κούβας… της Ονδούρας… του Μεξικού… των Νησιών Κέιμαν… και της Τζαμάικας».
Στις νήσους Κέιμαν, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών συνέστησε στους πολίτες στις παράκτιες και χαμηλού υψόμετρου περιοχές να τις εκκενώσουν προληπτικά.
Οι Αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές ενώ εκκενώνονται άμεσα οι περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο καθώς και τα πολυώροφα κτίρια.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματίες.